Konsten att söka stora pengar

Epidemiologi och Global Hälsa hade Enhetsdag igår. Av vår permanenta personal på ca 50 medarbetare deltog ett 40-tal, medan ett 10-tal är på olika forskningsuppdrag i låg- och medelinkomstländer i Asien, Afrika och Latinamerika. Dessutom deltog huvuddelen av våra ca 90 Masterstudenter.

Epidemiologi och Global Hälsa har ett fåtal fasta universitetstjänster. En del av våra intäkter kommer via våra utbildningsinsatser, framför allt det tvååriga Masterprogrammet i folkhälsovetenskap (Umeå International School of Public Health).

Men i huvudsak finansierar en forskningsenhet som vår sin verksamhet genom forskningsanslag. Anslag vi konkurrerar om med forskargrupper från andra universitet i Sverige och internationellt. Och här blir konkurrensen allt tuffare för varje år.  

Vi har hittills i första hand – och mycket framgångsrikt – sökt pengar hos nationella forskningsråd. De senaste åren har vi dock känt att vi också måste pröva möjligheten att söka större internationella anslag. Men internationella ansökningar, typ EU-ansökningar, är långt mer komplexa och ställer därför ännu högre krav både på ansökarnas kreativitet och på ansökningarna. Inte minst så att alla tekniska villkor uppfylls på rätt sätt.

För att klara denna högre ambitionsnivå kände vi att det var nödvändigt för oss att rekrytera en expert med stor kunskap om hur internationella forskningsansökningar förbereds, utformas och processas ’i systemet’. Och det är verkligen ett specialistområde. Många av våra forskare har känt tveksamhet inför att vara huvudsökande till EU:s forskningsfonder. Men nu är läget på väg att förändras.

Vid Enhetsdagen gjorde vår nye Research Manager Karl-Erik Renhorn, med många års erfarenhet av forskningsansökningar, en initierad genomgång av ’hemligheter och fallgropar’ som måste matchas för att en ansökan ska kunna blir framgångsrik. God planering, specifika syften, en säljande idé och trovärdighet var några av Karl-Eriks ledord för det fortsatta arbetet.

Även om Karl-Erik står med armarna i kors (bilden) bland några av Epidemiologi och Global Hälsas seniora forskare, har han händerna fulla.

Höstens fönster för EU-ansökningar stänger 10 november kl 17.00. Då vet vi hur långt våra ambitioner når den här omgången

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Anneli Ivarsson

    Det här är en bra beskrivning av vår verksamhet inom Epidemiologi och Global Hälsa och vår enhetsdag. Anneli Ivarsson (Barnläkare och forskare vid enheten).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.