Umeå i Cancun, Mexico

 

Umeå Universitet är påtagligt med på klimatmötet i Cancun, Mexico, som officiellt öppnades idag. Umeå Center för forskning om global hälsa (Umeå Centre for Global Health Research), som särskilt studerar klimatförändringarnas konsekvenser, är ett av de internationella forskningscentra som har permanent ackreditering till FN-s klimatmöten.

Global Health Action, en framgångsrik Open Access-tidskrift, har sin redaktionsledning vid Epidemiologi och Global hälsa, Umeå universitet, och leds av professor Stig Wall. Lagom till Cancunmötet publiceras artikelserien ’Climate change impacts on working people’ och redovisar sex studier och en ledare (skriven av Umeforskarna Maria Nilsson och Tord Kjellstrom) om allvarliga hälsokonsekvenser av arbeta i utemiljöer där ökande hetta i klimatförändringarnas spår inneburit dramatiskt ökande konsekvenser. I artikelserien speglas bl.a. också konsekvenser i en skolmiljö, där den allt högre värmen gör det extra svårt för barn.

Maria Nilsson, forskare vid Epidemiologi och Global Hälsa, åkte till Mexico i lördags för att delta som observatör vid klimatmötet. Med sig i bagaget hade hon tidskriften Global Health Action’s nya artikelserie som finns på nätet från och med idag.

Avsikterna med artikelserien är att uppmärksamma det internationella samfundet om att klimatförändringar hotar arbetsmiljön: Ökad medvetenhet om att stora värden ligger i potten – miljoner arbetare hälsa, välbefinnande och produktivitet – borde kunna motivera regeringar och industriell sektor att samarbeta och agera för en bättre tingens ordning.
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.