Expressen, Maud och myteriet

 

Vi var några som spekulerade om hur höstens och vinterns politiska debatt skulle bli. Vår bedömning var att den politiska stiltjen skulle bli ovanligt uttalad vad gäller politik. Det nya läget i med minoritetsregering och ett nytt extremistparti innebär att riksdag och regering behöver tid på finna nya arbetsmodeller. Men framför allt spekulerade vi om jakt på syndabockar i partier som backade i valet.

Den politiska journalistiken har sina drev och sina troféjägare. Det var ingen högoddsare tro att det först skulle drabba Mona Sahlins. Men hon avgick snabbt och därmed var den saken avklarad. Vi trodde att KD och Göran Hägglund skulle stå näst i tur. Men sen hade vi olika meningar. Några trodde Lars Ohly, medan andra att drevet skulle riktas mot Maud Olofsson.

Centerpartiet tillsatte efter valet en grupp med uppgift att presentera en valanalys och förslag för framtiden. Nu på fredag presenteras den. Av kvällspressen verkar det nu vara Maud tur.

Men på känt maner ”avslöjar” Expressens politiska trofé-jägare Niklas Svensson en artikel där han påstår Centerpartiets eftervalsanalys ”innehåller förödande kritik mot partiledningen och att Maud Olofssons fiender planerar för myteri”. Därmed kan man gissa att på egen hand försöker dra igång drevet.

Läser man artikeln visar det sig att innehållet är typisk Niklas-Svensson-pytti-panna. Att partier gör valanalyser efter en valförlust är självklart. Att uppdraget är innebär en kritisk granskning, är lika självklart. Varför ska man annars göra den. Men till skillnad från Niklas Svensson som till och med drömmer om ”myteri” tror jag inte ett ögonblick på att centerpartiet kommer ägna sin valanalys åt personstrider och trofé-jakt, som Expressen ”avslöjar”.

Alla centerpartister som i Vännäs förra helgen hade möjlighet att lyssna på en bred genomgång av centerriksdagsmannen Anders W Jonsson (som också sitter i valanalysgruppen) fick en helt annan bild av hur psalmerna går. Men Anders W har ju den fördelen att han inte behöver laga ’ryktes-pytti-panna’. Han visste redan vad som kommer.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.