Maud och elpriserna

 

Maud Olofsson försvarar inte de höga elpriserna. Tvärtom uttrycker hon stark förståelse för de massiva protesterna mot framför allt de starkt förhöjda nätavgifter som bolagen tar ut. Som alla vet är elnäten monopolmarknad. Man kan som kund inte själv välja vilket nät man ska ansluta sig till, och därmed inte heller påverka prissättningen.

Och därför gör Maud som minister precis rätt: Hon riktar strålkastarljuset på den statliga ansvariga myndigheten, Energimarknadsmyndigheten, och kräver att den ska leva upp till sin uppgift att skydda konsumenterna.

Och Energimarknadsmyndigheten har redan annonserat åtgärder för att förbättra för konsumenterna. Bland annat kommer man inom loppet av ett par veckor att ha oberoende observatörer i kraftsbolagens styrelser som ska rapportera till myndigheten och säkerställa att bolagen inte missbrukar sin dominerande position på marknaden. Nu inrättas också ett Energimarknadsråd där intresseorganisationer och andra intressenter ska ge myndigheten förslag och råd på vad de kan göra bättre.

Det finns redan ett beslut om en ny förhandsreglering av elnätsavgifter, som träder i kraft den 1 januari 2012. Det innebär att elnätsavgifterna kommer att fastställas i förväg istället för som idag granskas i efterhand. Den nya regleringen kommer att innebära en klarare och tydligare reglering över vilka elnätsavgifter som elnätsföretagen får ta ut av kunderna.
 

Fokus ligger här på att hålla efter de höga nätavgifterna. Och det har alla konsumenter glädje av.

En helt annan sak är att Maud Olofsson samtidigt konstaterar att vi som konsumenter i framtiden kommer att få leva med ännu högre elpriser än idag. Och det är därför hon uppmanar till fortsatt energisparande. Detta energisparande är inget som över en natt löser problemen. Sparande ger som bekant vanligen sin stora utdelning först på sikt.

Men på marginalen och utifrån vad som är möjligt här och nu finns det utrymme för konsumenter sänka energinotan med ytterligare sparande.
 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.