Tvångsförsäljning

Den krisartade utvecklingen på den amerikanska bostadsmarknaden kunde avläsas i de lokala tingsrätternas statistik över tvångsförsäljning av hus, långt innan kollapsen inträffade i oktober 2008. Siffrorna i figuren talar sitt tydliga språk (OBS! Siffrorna avser antal. Invånarantalet är 10 gånger högre i Orange County).

Min vän Jim, som är verksam som företagare i Sullivan County, beskriver hur hårt småortsamerika drabbats av den djupa krisen:

– När lånen förfaller och man inte längre kan klara amorteringarna, tar bankerna över och tvångsförsäljer. Och mellanskillnaden är ofta mycket stor mellan vad bankerna får in på försäljningen och lånet. Husägaren står där utan hus men ofta med en stor skuldbörda.

– Det här kommer att pågå länge. Det vi ser nu gäller husägare vars lånetid gått ut i år. Under kommande 5-7 år kommer det nog att bli än värre. Det är då lånen med återstående löptid på 5 eller fler år förfaller. Konsekvenserna för småorternas folk blir kännbara för lång tid framåt. Och drabbar främst "vanliga amerikanare".

2007 blomstrade Jims lilla stad, belägen drygt en timmes bilfärd från Manhattan. När vi i juli 2011 promenerar längs Main Street är skyltarna på stängda butiker många och ett stort antal hus till salu.

Min republikanske vän Jim oroas över framtiden. Han är i färd med att sälja sitt företag, sin livsgärning. När vi talades vid om framtiden för några år sedan hade hoppades han att försäljningen skulle göra honom ekonomisk oberoende under åren fram till pensionen. Den förhoppningen är nu grusad. Nu hoppas han att intäkterna från försäljningen ska bli tillräcklig för att betala återstående lån i banken. Sen gäller det att finna nya vägar till försörjning.

När en stat och en regering inte har kontroll över ekonomin, drabbar det vanligt folk – oavsett om de är amerikaner eller svenskar.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.