Great News

Fick i morse sms från forskarkollegan Minh i Hanoi: ”Thank you for the great news”!

I december 2010 drev de Rödgröna med hjälp av Sverigedemokraterna igenom ett riksdagsbeslöt om att krympa regeringskansliets budget med 600 miljoner. Regeringen reagerade ovanligt snabbt och svarade med att en betydande del av dessa besparingar skulle göras via nedläggning av ambassader. Efteråt var det bara SD som jublade.

Jag tyckte det var mycket korkat av socialdemokraterna att lägga förslaget. Och lika korkat var det av UD att välja att stänga ambassader just i viktiga länder långt borta. Det kändes tyvärr som om man från en del moderaters sida med särskild förtjusning passade på att nypa till det Vietnam, som länge varit ett rött skynke i konservativa kretsar.

När jag var i Hanoi i mars 2011 var besvikelsen mycket stor. Min kollega Minh förstod ingenting. Vietnam har under så många år känt ett särskilt stöd från Sverige. Det svenska biståndssamarbetet har varit mycket betydelsefullt. Både vietnameser och ambassadpersonal tyckte att riksdagsbeslutet var obegripligt.

Därför var gårdagens besked att socialdemokraterna ångrat sig glädjande. Insett konsekvenserna av ett förhastat opportunistiskt beslut. Samtal har pågått en tid mellan regeringen och (s). Och nu har man löst upp låsningar. Istället för 600 miljoner blir det 300 miljoner som ska kapas bort. Vettigt. Mycket välkommet. Avvecklingen av ambassaderna i Angola, Argentina, Malaysia och Vietnam stoppas.

”Great News” för Dr. Minh i Hanoi och för många många andra!


Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Medborgare

    Att rödgrön gjorde upp med SD för att driva igenom besparingen ”glömde” Juholt att nämna. Juholt dansar och kommer ingen vart, ”ett steg fram och ett steg tillbaka”.

  2. Lars Weinehall

    Svar till Lisbet Olofsson (2011-08-03 07:28)
    För vår forskningsenhet Epidemiologi och Global Hälsa, som har flera forskningssamarbeten med Hanoi Medical University, till stor del finansierade av SIDA och därmed många kontakter med personal vid ambassaden, innebar det oväntade nedläggningsbeslutet en mycket negativ sak.
    Därför känns det bra med den nya uppgörelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.