Farmors bullar

 

Farmor Olivia bakade de mest underbara bullar. Hon bodde en trappa upp i vårt hus och vi syskon gjorde ofta och gärna besök hos henne för att få njuta. Vi syskon var överens om att farmors bullar var mycket godare än mammas.

Jag tänkte på farmor och bullarna när jag läste att Lennart Holmlund tror ”att EU hela tiden trott mer på Norrbotniabana än vår egen svenska regering”.

Ingen har missat EU-kommissionens viktiga besked att Norrbotniabanan finns med i kommissionens 460 miljarder stora investeringspaket för att bygga ut och knyta ihop infrastruktur för transporter, energi och bredband i EU.

Beslutet var ingen tillfällighet. Kommissionen hade fått ett mycket bra underlag från Åsa Torstensson under hennes tid som infrastrukturminister.

Åsa Torstensson och hennes statssekreterare Leif Zetterberg underströk gång på gång i Bryssel Norrbotniabanans betydelse för den Botniska korridoren. Korridoren som genom att binda samman Finland och Sverige skulle bli en strategiskt viktig transnationell länk i Europas godstransportsystem. Då den går på både svensk och finsk sida och binder samman öst-väst och nord-syd länkar den ihop Sverige, Finland, Norge och Ryssland.

Men det som kanske gjorde störst intryck på EU-kommissionen var en analys av den betydelse som Västerbottens och Norrbottens naturresurser har för svensk ekonomi. När näringsminister Maud Olofsson mötte sina EU-kollegor och kommissionärer insåg hon behovet av tyngre beslutsunderlag. Maud gav därför landshövdingarna Per-Ola Eriksson och Chris Heister i uppdrag att genomföra en analys 2008. Den visade bl.a. att AC och BD 2007 exporterade skogs- och mineralvaror för 260 miljarder kronor, dvs närmare en fjärdedel av Sveriges totala exportvärde. Rapporten bidrog till att många i EU äntligen fick upp ögonen för vilken viktig framtida naturresurs som Övre Norrland utgör för hela Europa.

De dryga 450 miljarder kronor som EU ska spendera på infrastruktur i hela Europa 2014-2020 är visserligen mycket pengar, men måste samtidigt jämföras med de 490 miljarder kronor Åsa Torstensson och Alliansregeringen fick riksdagens att anslå förra året enbart för Sverige under den kommande 10-årsperioden.

Som ni säkert förstått var det mamma och inte farmor som bakat de bullar vi som barn älskade. Mamma bar dom en trappa upp och farmor serverade.

Sverige låg bakom kommissionen viktiga markering. Maud och Åsa bakade bullarna. Nu serverar EU-kommissionen.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.