Prins Daniel – folkhälsoprins?

I Washington DC inbjöd igår Socialstyrelsen och svenska ambassaden till ett seminarium om vårdgivarnas ansvar för att vården ska ”leverera” mer förebyggande insatser. Från Svensk sida deltog både Prins Daniel, socialminister Göran Hägglund och Socialstyrelsens GD Lars-Erik Holm. Seminariet hölls i vackra House of Sweden.

Sverige visade upp de kommande Nationella Riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder, medan amerikanska hälsoministeriets presenterade Obamas National Prevention Strategy från juni 2011. Seminariet speglade skillnader och likheter. Från svensk sida är slutsatsen att USA tagit ett stort steg framåt. Om det sedan innebär att strategin också kan omsättas i praktiken återstår att se. Hursomhelst gjordes från både svensk och amerikanskt sida bedömningen att samarbetsmöjligheterna nu är stora kring förebyggande och livsstilsinterventioner.

Prins Daniels föredrag och kommentarer imponerade. Påläst, kunnig och engagerad kring preventionsinitiativ som kan få stor betydelse för framtidens hälsoarbete. Inte minst kring funderade han kring barns hälsa och föräldrarnas roll. Han reflekterade också insiktsfullt kring skillnaden mellan ord och handling, både på samhällelig och individuell nivå. Om att planera för att ge hälsan bättre förutsättningar. Det blir intressant följa hur Prins Daniel tar tillvara sin potentiellt unika roll i opinionsbildningen kring preventiva insatser under kommande år.

För Socialstyrelsen och för mig personligen, som lett arbetet att prioritera fram de nya svenska riktlinjerna, var seminariet en fin bekräftelse på att både regeringen och en internationell publik gillade vad de hörde.

Nu är uppgiften att gå från ord till handling.

2 kommentarer

  1. Karl-Eric Karlsson

    Hej Lars!
    Som din fd. chef inom Vll så blir jag inte ett dugg förvånad över att du numer intar en plats bland prinsar och ministrar. Lycka till! Karl-Eric Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.