Dramatik i Hanoi

Dagens forskarmöte i Hanoi blev dramatiskt. Mer om det senare.

De senaste 20 åren har SIDA, som del i svensk biståndspolitik, stött forskningssamarbete mellan svenska och vietnamesiska forskare. Idag startade den konferens som avslutar och summerar ett samarbete som pågått sedan 1991.

Syftet var att stärka primärvården i Vietnam genom ökad forskningskompetens. Epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet har tillsammans med Karolinska Institutet haft en viktig roll i samarbetet.

En idé som Umeåforskarna deltagit i är att bygga upp ett ”fältlaboratorium” i ett avgränsat geografiskt område för att sedan i detalj kunna följa hur hälsoläget förändras över tiden för respektive individ. Valet föll på FilaBavi, ett distrikt med ca 50 000 invånare. 37 vietnamesiska studenter har hittills avlagt mastersexamen och 22 doktorsexamen inom projektet, varav många i Umeå. Många har nyttjat FilaBavis stora databas.

Konferensen inleddes i morse med en tillbakablick över de 20 årens verksamhet. Ministrar och andra ledande företrädare för Vietnam fanns med. Umeåprofessorn Peter Byass och två ytterligare svenskar, blev hedersdoktorer vid Hanoi Medical University (HMU) i en ceremoni som leddes av biträdande hälsoministern Tien och HMU-rektorn Hinh.

Sen höll professor Pham Song, hälsominister 1991 när allt startade, ett engagerat tal där han reflekterade över framgångarna. Men bara minuterna efter sitt tal segnade professor Song plötsligt ner, mitt framför alla andra deltagare.

Trots att återupplivning startade direkt och trots att många kompetenta hjärtspecialister fanns i lokalen och gjorde sitt yttersta, gick inte professor Songs liv att rädda.

Så snabbt kan det gå. Konferensen ändrar karaktär. Avslutas redan i afton. Jubileumsstämningen är borta. Middagen inställd. Samtalen stillsamma och reflekterande.

Och Vietnam och forskarsamhället har förlorad en idérik och framsynt ledare.

 

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. mattias

  Denna fraga har inget med ditt inlasgg att gora, men eftersom jag bor i USA och foljer den amerikanska politiska debatten sa ar det for mig intressant att veta var du star? Vem skulle de rosta pa i den republikanska presidentvalskampanjen? och skulle du rosta pa Obama eller den republikanska kandidaten? For er som inte vet nagot kan ni kolla upp kandidaterna pa google eller youtube (Rick Perry, Herman Cain, Newt Gingrich, Rick Santorum, Michelle Bachmann). Vore tacksam for ett arligt svar.

 2. Lars Weinehall

  Svar till mattias (2011-11-22 08:39)
  Mattias,
  Även om jag är besviken över att Obama inte verkar ha den operativa förmåga jag hade förväntat mig, skulle jag rösta på honom.

 3. mattias

  Jag tackar for ditt svar och andas ut…ibland forvanas man hur 50%^ av folket har i USA kan tanka sig rosta pa exempelvis Michelle Bachmann…..da kanns Sverige ganska bra for att vara arlig!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.