Budget för välfärd!

V-logga_CMYK_RodVänsterpartiet gör skillnad!
Idag skriver VK att Vänsterpartiet är vinnaren i budgetförhandlingen. Utgångspunkten är den budget för Umeå kommun vi fick presenterat för oss igår. Det blev aldrig något stålbad, vilket jag skrivit om tidigare knappast förelåg — trots krigsnyheter, hot och skrämsel i VK och bland borgerliga skribenter här på VK-bloggen. Hur skulle det vara om VK i fortsättningen var lite mindre ideologiska och mer seriösa än de borgerliga politikerna i sin rapportering om ekonomi och kommunalpolitiken?

— ”Det var olyckligt att man gick ut i våras och drog på så väldigt hårt, med skrämsel, om hur mycket som fattades. Det försökte jag också lyfta fram i våras, men det fick jag inget gehör för”, säger kommunalrådet Tamara Spiric (v) till VK.

Det vi kan konstatera är: Hade Vänsterpartiet inte varit med i styret av Umeå kommun skulle vi riskerat att borgarna och Socialdemokraterna sparat in nära 300 miljoner kronor helt i onödan. Det är vår envishet och vår vilja att prioritera oss vanliga människors liv som stoppat nedskärningspolitiken. Det handlar om min och din välfärd.

Jag är stolt över att vara Vänsterpartist och jag är stolt över våra företrädare som förhandlat med Socialdemokraterna. Det är som Lennart Holmlund (s) säger, att det är en fråga om en budget som klarar av att göra satsningar på välfärden (eller åtminstone inte skära i den). Många har de nyheter varit som de senaste åren utropat vänstern i Umeå till vinnare! Vi har fått gehör och kunnat genomföra vår politik i samarbetet med Socialdemokraterna. Det är mycket glädjande att se detta erkännande för det arbete vi lagt ner.

Vänsterpartiet gör skillnad!

PS. Det som Peder Westerberg igår påstod om fritidsnämnden var nog förhastat. Han borde veta att det han påstod inte stämmer. Men han tycks vara en man som kan och har för vana att dansa vals. Men lögnernas förtjänster är sällan långvariga. De faller oftast tillbaka. Vänligen upphör med trams och seriositet, Peder. DS.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Urban Bengtson

  Inte alls, Vänsterpartiet är en stor förlorare, den största genom att från nej till Nannabad i budget uttalanden och alla fördyringar, nu till ett ja, det är obegripligt. 28 mkr/år i drift och Lerstenens 22-24 mkr som var för dyrt och därför togs av, med försäkran från kommunledningen (där V ingår) att det skulle blir under 20 mkr, det ger den största förlusten politiskt, och ekonomiskt.

  Vänsterpartiet står nu bakom relax för vuxna och ett privat gym samt ett äventyrsbad, som alla är det som inte ska skattesubventioneras i dagens läge med pengar från grundbehoven simundervisning, motion och träning/tävling. Det hade gått att vänta ett år, halvera huset och halvera investerings- och driftskostnad utan att relaxare, grymmare och särskilt många.
  äventyrsbadare sörjt det. Det handlar bara om ett halvår tills ny budget ska läggas juni 2014.

  Nu får V bära stort ansvar för minst 28 – 20 mkr = 8 mkr bortkastade pengar per år. På 50 års livslängd av badhus = 400 mkr, och med inflation kanske halvmiljarden kr ”i sjön”. Tyvärr! Troligen än dyrare drift och som slår mot andra föreningar i Umeå Fritid. Obegriplig politik från V.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Urban,

   Vi kan inte stirra oss blinda på Nannabadet, oavsett hur mycket vi ogillar det. Hade vi krävt ett stopp för bygget och varit kompromisslösa skulle samarbetet bryta samman. Jag väljer att se de välfärdssatsningar som blivit gjorda och den uteblivna besparingen på välfärden på nära 300 miljoner kronor, som hade blivit av genomförd ifall Vänsterpartiet inte stannat kvar i samarbetet med Socialdemokraterna.

   Jag tycker det är farligt när vi förlorar perspektiven här. För i grunden håller jag med dig. Det vet du sedan tidigare. Men personligen ser jag några miljoner i ökade diftkostnader för ett badhus som en låg kostnad i förhållande till den kostnad som hade uppstått för vanliga människor i det stålbad som hade varit. Tack vare Vänsterpartiet har hundratals jobb räddats inom den offentliga sektorn och vi har även kunna under dessa år stärka kvaliteten inom välfärden. Det måste ju även du kunna se, trots badhuset som absolut är ett smolk i glädjebägaren.

   Vänligen,
   Daniel

   • Urban Bengtson, idékonsult

    Tack för att du för dialog. Men du är förd bakom ljuset om kostnaderna. Det är inte ”några” miljoner, det är nu åtta mer än kravet när Lerstenens tog av. Och varför redovisas inte dessa 28 mkr och med underlag, inför allmänheten, det är ju våra pengar tillsammans.

    I vilka andra sammanhang får en 40 %-ig fördyring så svepande viftas bort? Inte i hushållssammanhang och inte i barnomsorg och skola. På 50 år är det 400 mkr, med inflation och dyrare drift en halv miljard kr.

    Det är bättre att dåliga, dyrbara och allt dyrare projekt stoppas och man tar upp de goda bitarna och börjar om. Och sparar än mer, och vettigare. Umeå har flera badhus/simhallar och de går att klara med renoveringar, för att planera klokare.

    Och om umeborna så i stor majoritet och även du och många andra, kanske hela Vänsterpartiet, varför då driva på sådant felplacerat bad? Historien talar redan siit språk. Och det mest uppskattande hos politiker är de som kan ändra sig, särskilt i elfte timmen om det gäller pengar.

    Tyvärr, Vänsterpartiet förlorar i trovärdighet kring ekonomi. Så en sak kan du göra, ta reda på grunderna för dessa 28 mkr/år, intäkter, besökssiffror, så ska jag jämföra med badutredningen och återkomma.

    Att vika för hot om samarbete håller inte, varför skulle S ensamt slösa bort 300 mkr? Eller spekulerar du i att Alliansen gör det?

 2. Micke

  Jag kan bara säga grattis till V. Ni gör och har gjort ett bra jobb. Men jag vill och hoppas ni alla kramar om Tamara nu som burit ett enormt lass där många försökt knäcka henne. Ta bara Peder Westerberg i FP som klart visat vilken mansgris vissa kan vara. V har haft tur att få en sådan ledare och ledaren har haft tur att ha sådana bra medarbetare. Lasse Jacobsson klart värt att nämna. Snyggt jobbat alla V:are

 3. Micke_R

  Imponerad.
  Vänstern är ett ansvarstagande parti. Massvis med jobb inom välfärden hade förlorats om inte V lyckats så väl.
  Badhuset känns precis som Urban säger väldigt onödigt i svångremstider men man kan inte få allt vid förhandlingsbordet. Man får ge och ta.
  Är lite dåligt påläst om badhuset, är det S och M som framförallt är positiva till detta badhus?

 4. Johan

  Det kanske smakar bra nu, men denna budget kommer få konsekvenser 2015. Detta då ni har pumpat upp budgeten med ej bekräftade intäkter exempelvis från AFA och jag har svårt att se att revisorerna inte kommer att reagera på detta. Dessutom har ni inte räknat in de kostnadsökningar som ni vet kommer att påverka intäkterna, vilket är ytterst märkligt ur ett finansiellt perspektiv. Att ni sedan påstår att Peder ljuger är ett riktigt låg vatten märke från dig och Lennart, då han har rätt om man räknar på ett korrekt sätt på budgeten.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Jag har inte tillräckligt bra koll just nu på siffrorna för 2015 och kan inte uttala mig kring det idag. Jag tror 2014 kan bli det år Sverige ändrar kurs och börjar bygga på ett mer solidariskt samhälle. När de rödgröna partierna vinner valet kan kommunerna se framemot ökade statsbidrag för att trygga välfärden för medborgarna i kommunerna. Det blir en avsevärd skillnad från hur det ser ut idag: Högerregeringen med moderaterna i spetsen satsar hellre på sänkta skatter för storföretag och de redan välbeställda än på välfärden. Det drabbar kommunernas ekonomi hårt.

 5. Pingback: Vänsterpolitik vinnare i kommunbudgeten |

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.