Symptom på ökad tolerans

Fotbollssupportrar mot homofobi

Inspirerade av tyska supportrars arbete för ökad tolerans: ”Fußballfans gegen Homophobie”, har det tagits ännu ett steg för att få upp machokultur och homofobi på de svenska supportarnas agenda: Fotbollssupportrar mot homofobi! Besök deras sida på Facebook.

En efter en rämnar det gamla samhällets olika homofobiska, rasistiska och patriarkala bastioner i grunden. Vi blir klokare, förstår varandra bättre, ser likheter framför olikheter. Det nya samhället krossar gamla förtryckande strukturer och negativa relationer mellan människor av olika kön, härkomst och sexualitet. Det går framåt!

Sverigedemokraterna är ett symptom på denna ökande tolerans i det svenska samhället. Ett desperationens uttryck. De håller fanan högt för allt det gamla dåliga som varit. De räds inför framtiden och de hatar jämlikhet och alla människors lika rätt och värde.

Gång efter gång: Hårt sätts mot hårt. På det sättet sker just nu en ökad polarisering i samhället, men det är en stor folkmajoritet som står upp för det öppna, demokratiska och toleranta samhället. Det är en stor folkmajoritet som tror på kärlek och jämlikhet mellan människor. Vi sätter människovärdet i första rummet. Men det betyder att det också finns en liten del som släpar efter. Det är en liten andel av Sveriges befolkning som står upp bakom förtryckets och hatets ideologier. Dessa idéer när rörelser och driver partier som exempelvis Sverigedemokraterna, Svenskarnas parti med flera, och till viss del även Kristdemokraterna.

De som tittade på fotbollsgalan kunde följa den med förskräckelse. Är det verkligen 2013 inom fotbollsrörelsen?! De patriarkala strukturerna var beklämmande att ta del av. Männen dunkar männen i ryggen och kvinnorna blundas inför. På nätet kunde andra vågen framträda — homofobiska kommentarer lämnades av så kallade fotbollsfans. Flatföraktet, så tröttsamt. HBTQ-tidningen QX har skrivit lite om detta: ”Som ett tröttsamt brev på posten uttryckte en rad ”fotbollsfans” sitt förakt för lesbiska som spelar fotboll efter att Nilla Fischer tog emot priset ”Årets back”.” Sedan återges en rad citat från kommentarer som lämnades rörande detta. Förakt. Homofobi. Hat.

Men även inom fotbollen händer det saker. Senaste tillskottet i arbetet för jämlikhet och kärlek är Fotbollssupportrar mot homofobi. Besök deras sida på Facebook.

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Thomas Nordvall

  Nu gick du verkligen över gränsen! Men ge mig gärna några argument för varför vi står för hatets och förtryckets ideologier!

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Thomas,

   Jag skrev att det till viss del även gäller kristdemokraterna. Jag kan hänvisa dig till exempelvis er kvinnosyn och syn på homosexuellas likaberättigande. Det finns höga profiler, exempelvis riksdagsföreträdare, från ditt parti som är tokreaktionära. Det kan väl ändå inte vara för dig okänt?

   Vänligen,
   Daniel

   • Thomas Nordvall

    Vår kvinnosyn? Berätta gärna om det också. Det finns de som har en annan syn ja i vissa frågor, men vi tycker att människor får ha egna åsikter och argumentera för det. Det är fortfarande partiets linje som är avgörande. Eller hur är det med era kommunistiska företrädare? 🙂 Vi kanske skulle ta en fika så du får en mer verklig bild av oss, utan dessa fördomar du verkar ha.

    • Christer Ö

     Det finns skälig anledning att anta att Umeå är mer korrupt än exempelvis Kina när det handlar om hur staden, samhället styrs. Socialismen i Umeå är som djursex i all rätt, fullt laglig.
     Perversionen är tydlig samt löjeväckande i världen!

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Er kvinnosyn, vad sägs om föräldraförsäkringens pappamånader? Vad sägs om vårdnadsbidrag? Er tveksamma inställning i abortfrågan? Att ni till för rätt nyligt ville utreda sambeskattningsfrågan visar på ytterligare en till aspekt av en förlegad, stenålderskonservativ familjepolitik och syn på kvinnans funktion och roll i samhället. Nej-sidan vann sambeskattningsdebatten året efter att frågan vanns av Ja-sidan. Det tyder på viss instabilitet i partiet i dessa ack så viktiga kvinnopolitiska frågor. När det gäller abortmotståndet och kvinnofientliga rörelser som Ja till livet, finns sådana utbrett inom Kristdemokraterna och får fritt spelrum för sina åsikter oavsett hur mycket det kränker kvinnas rätt till självbestämmande och frihet. Detta gäller även HBTQ-frågor där hatet får flöda fritt och där till och med sex mellan människa och djur beskrivs som mer normalt än sex mellan två av samma kön.

     Ja, vad är det med dem i mitt parti som anser att ett klasslöst samhälle, där principen ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” är ett bra (utopiskt) mål? Jag gissar att det är dem du kallar för kommunister? Den synen delas av många socialdemokrater, till och med Mona Sahlin (åtminstone retoriskt). Jag har många gånger blivit kallad maoist och stalinist när jag förespråkat socialliberala reformer som en keynesiansk ekonomisk politik. Så galet är det bli när ideologiers innehåll inte beaktas och istället används som retoriska slagträn för billiga politiska poänger.

     Fika är aldrig dumt! 🙂 Det säger jag inte nej till, men om jag har fördomar vet jag inte. Jag bygger mina påståenden om kristdemokraterna utifrån hur ni agerar och argumenterar, inte på hörsägen, mytbildning eller i källarens mörker gjorda antaganden.

 2. Emil Säfvenberg

  Kristdemokraterna ville inte att kränkningar mot homosexuella skulle räknas som hets mot folkgrupp. När lagen om hets mot folkgrupp skulle utvidgas till att även omfatta sexuell läggning röstade KD nej. De röstade också nej till att homosexuella skulle få gifta sig när äktenskapsbalken skulle ändras för några år sedan.

  När det gäller tvångssteriliseringarna av transsexuella hade KD en stor roll i att det fick pågå till 1 juli 2013. Lagen kunde ha tagits bort 2012 – Moderaterna beslutade på partistämman 2011 att tvångssteriliseringarna skulle upphöra, Folkpartiet bestämde sig att ta bort lagen under sommaren 2010 och Centerpartiet sa under valåret 2010 att tvångssteriliseringarna skulle upphöra. De enda i Alliansen som inte var emot lagen var KD, men när allt kom till kritan hade Alliansen blivit övertalade. Detta var inget man ville erkänna offentligt, utan man skyllde på att det kunde bli svårt för transsexuella att b.l.a. få ut graviditetsersättning . 4 jurister skrev och uppmanade Alliansen att ändra lagen eftersom den stred mot mänskliga rättigheter och Europakonventionen, men Alliansen struntade i det och lät steriliseringarna fortsätta. Moderaterna gick t.o.m. ut i media och anklagade socialdemokraterna för att vilja ”hafsa igenom en ändring redan nu i sommar”. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/gralsjukt-s-skapar-problem-vid-konsbyten_7266185.svd

  Tittar man på kristdemokraterna idag är de emot att homosexuella ska få adoptera, men skriver diplomatiskt i sitt principprogram ”Vid adoptioner ska eftersträvas att barnet får en ny mamma och pappa som ersättning för de biologiska föräldrarna.”

  Det ska även nämnas att KD vill att fler ska få chansen att bli hemmafru! Detta kom de fram till efter att ha läst en undersökning som gjordes på familjeliv.se. De vill ta bort pappamånaderna och göra det möjligt för föräldrarna att få ersättning motsvarande vad en dagmamma får om de är hemma med barnen istället för att ha de i dagis. Det här säger något om deras kvinnosyn men också hur de ser på homosexuella b.l.a. – de vill gå tillbaka i tiden till när vi hade hemmafruar och där HBTQ-personer hade det ännu svårare.

 3. Pingback: Fotboll och homofobi | Daniel Nyström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.