Måndag – bantningsmåndag

Veckans första dag och då ska nya löften infrias. Många börjar banta en måndag

LIVET ÄR FÖR KORT FÖR ATT BANTA.

Att dela en måltid med en annan människa är att dela en bit av livet – för många är mat glädje och gemenskap men för andra kan mat vara problematiskt och ett hinder i livet.

En människa äter ungefär femtio ton mat under sin livstid och den allra största delen av maten är vanlig vardagsmat. Festmaten som man äter då och då är inte något stort problem utan det man sätter i sig på vardagen som har störst betydelse för din hälsa.

Vära kroppar är inte heller lika och vi har olika behov av näring på grund av stress, träningmängd, bor i stan eller på landet etc.

LITE FAKTA
Precis som en bil så behöver vi energi i form av bensin så behöver vi energi i form av mat. Een del mat innehåller mycket energi och annan lite. När man pratar om mat så använder man ordet kalori.

All bränsla/kalori vi äter måste ta vägen någonstans, antingen förbrukas eller sparas. Vissa människor gör av med mycket energi – andra lite, beroende på hur mycket man rör på sig samt ärftliga faktorer.

Det är viktigt att komma ihåg att det är ENERGIN i maten som påverkar vår vikt. All den energi som vi inte gör av med under en dag lagras i kroppen som fett.

Genom att äta mindre energi än du förbrukar kan du gå ner i vikt.

Men först och främst måste du veta – VAD ÄTER DU UNDER EN VECKA.

Ett första tips är att sätta dig ned en stund varje dag och skriva ned allt du åt den dagen. Gör så i en vecka så har du svart på vitt.

SKa återkomma till detta nästa måndag.

Ha en skön dag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.