Ung-krönikören Robin Karlsson

Läste med ett stort leende krönikan som Robin Karlsson skrev om veteranbilar, finbilar, jänkare eller så kallade samlarbilar.

Undrar stilla om han är bland dem som inte har körkort.
Har lärt mig att de som inte har körkort har inte INTRESSET av att köra bil, titta på bilar, njuta av krom & design, linjer och färg.

Jag står fortfarande fast vid att FOLKS INTRESSE styr alltför mycket hur man ställer sig till klimatfrågan.

Unnar jag mig semesterresor till Thailand – flyg som spyr ut avgaser – ÄR DET OK?

Är man flygrädd – väljer jag tåg – klimatsmart ja men mer rädslan för att flyga som styr att man tar tåget och kanske priset. Och man pratar sig varmt för cykel och kräks över de som kör MC.

Orkar man inte åka kommunalt, trångt och jäkligt på bussen, busstider stämmer inte – åker bil, ensam utan samåkning – Ok eller inte? Men jag har åsikter om hur sanslöst knäppa hästägare är, travhästar som man ska ta hänsyn till etc.

Är jag intresserad av bilar – så väljer jag bilar men då reser jag inte i samma utsträckning som andra. Menar jag har 6-7 bilar so mska på rull så mina pengar gåt till det intresset. Men jag har åsikter om de som åker jorden runt för att se världen, lära sig nått och inte ens skaffar sig ett jobb!!!

Är jag golfintresserar så prioriterar jag den hobbyn och kostar på mig en golfresa till SydAfrika eller Australien utan att tänka på miljön. Men jag har åsikter om hur sanslöst det är med folk som har TV-spel som intresse.

Är jag en person som spenderar stora delar av min tid att se på TV, spela dataspel, chatta på nätet och skicka SMS till hytt och bytt. Så har man åsikter om hur samslöst det är att folk har ett jobb, att de orkar jobba 08.00 – 17.oo året om, att det finns tider att passa och att man ska göra sitt bästa……

INTRESSET styr mer än förståndet.

Jag minns när men anklagade de militanta veganerna i Umeå, man trodde att det var de som hade förstört en pälsaffär. Då sa man att om dessa ungdomar hade ett jobb att gå till, en vardag som fungerade så skulle de inte orka fundera över att vandalisera. Utan göra något mer vettigt och samhällsnyttigt…..

Nu har jag generaliserat och tyckt i vida svängar….det är rätt skönt mellan varven.

3 kommentarer

 1. Robin Karlsson

  Hej, och trevligt att du kommenterar och reflekterar över min krönika.

  Jag har förstått att min krönika väckt visst intresse vilket jag uppskattar, men jag är rädd att du missförstod själva tanken med krönikan och kontentan av densamma. Vad jag menade i min text om just detta var att det är ett totalt vansinne att det ska vara gratis att uppskatta och hålla på med denna typ av intresse då jag allt vackert får betala min flygskatt om jag nu väljer att resa tillexempel. Jag anser bara att i denna miljövärld vi alltmer väljer att leva i borde kanske dubbelmoralerna minska så till den grad att det som ligger i allas och envars intresse ska behandlas med lika mängd konsekvens som sunt förnuft och man ska därför inte som det är idag, fria dessa bilar från beskattning. Nu fick jag mig minsann även en ordet fritt om en lag som jag faktiskt inte visste existerade om 80-tals bilarna, men sånt är livet.

  Alltså; jag menade inte att klanka ned på andras intresse då det gäller denna typ av motorsport eller utställarverksamhet eller hur det tituleras, men jag anser dock fortfarande att det bör vara ”avgiftsbelagt” eller skatteskyldigt precis som de resande skall betala sin flygskatt.

  Varma hälsningar och tack för en trevlig blogg! Vi hörs! 🙂

 2. Mats Norlund

  Va??
  Hur kan du skriva att det är gratis med bilar som hobby?
  Vi betalar skatt på drivmedel, skatt på försäkringar. Miljöavgift på däck, vägtrafikskatt (ja, alla gamla bilar är inte utan skatt), och en massa andra skatter och avgifter för vår hobby.

  Lägg där till den stora kulturgärning som dessa människor gör, som ser till att de gamla bilarna rullar och kan ses av nuvarande och kommande generationer, dessutom i trafik och inte bara på privata museum. För inte tror du väl att staten betalar för sådant? Finns inga statliga bilmuseum, men desto fler med konst däremot

  Jag skulle rekommendera att du läser på innan du ger dig in denna debatt, Robin.

 3. Lisbet

  Funderar bara lite stilla ….

  Hur ofta tror du jag använder min Roadmaster från 1948, hur långt tror du jag kör den, hur många gånger per år tror du jag använder den, hur fort går den?

  Jämför man det med hur ofta jag använder bruksbilen så är det stor skillnad. Nu använder vi den inte så ofta eftersom vi går/cyklar till det mesta inom samhället. Men det är oftare i alla fall.

  Ytterligheter kallar jag det. Avundsjuka – ska jag betala skatt så ska du.

  Tycker hellre man ska överbeskatta färdigmatpaket som finns i överflöd i matbutiken. Som gör människan feta, lata, sjuka och belastar sjukvården. Fast dör man fort så kostar man mindre…hm…

  De evangemang du pratar om samlar den här bilhobbyn på ett ställe vid en viss tidpunkt – därav ser man det hela.

  Precis som när det spelar undgomsfotboll och det kryllar med vanliga tråkiga svenssonbilar.

  Att börja beskatta vår kulturskatt, alla ”K-märkta” bilar resulterar nog i att man får börja med ”skrotinsamlingar” och ta igen gamla bilvrak som lämnas lite här och var.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.