Margarin – ska man äta eller inte.

De som har satt sig in i hur margarintillverkning går till vet att margarin inte på något vis är optimal föda. Eftersom det är tillåtet att frakta vegetabilisk olja, som ska bli margarin, i tankbåtar som tidigare innehållit diverse kemikalier som till exempel lösningsämnen, blir det rester kvar i margarinet av dessa ämnen. Dessuotm innehåller margariner höga halter av omega-6-fett vilket är ett inflammatoriskt ämne – till skillnad från omega-3 som är antiflammatoriskt.

Det höga innehållet av fleromättad fett tolkas ofta som att det är nyttigt eftersom det sänker kolesterolvärdet i blodet. Vad som dock sker är att fleromättade ’sladdriga’ fettsyror lägger sig i cellmembranen i våra kroppar. Dessa cellmembran blir instabila och för att staga upp dem används kolesterol från blodet. När sedan ett test på kolesterolvärdet tas kan man konstatera att kolesterolvärdet har sjunkigt. Det låga kolesetrolvärdet har dock samma person betalat genom att hans celler har blicit instablia och lagras med kolesterol.

Den som äter smör istället för margarin får inte instabila cellmemebran och koelesterolet finns kvar i blodet så det kan användas till viktigare saker. KOlesterol är för övrigt något naturligt som ingår i modersmjölken tillsammans med stora mängder mättat fett.

Ursprungligen tillverkades maragariner av djurfett men det stora genomslaget för margarin kom när det kunde göras billiga oljor som man lärde sig härda. De del av oljemassan som inte går till färgtillverkning färgas gul, smaksätts, paketeras och benämdes därefter till margarin och anses vara ett livsmedel. Det var ungefär samtidigt med att det vegetabiliska margarinet lanserades som man också började att konstatera hjärtinfarkter. Det kan vara en slump men det är endå ett märkligt sammanträffande.

Tidigare innehöll maragarin konstgjorda transfetter som är bevisat skadligt för kroppen. Idag är dessa borta i de bordsmargariner som säljs till till konsumenter ( de finns normalt bara i bakverk och annat som behöver klara lång tid i butikshyllorna). Istället är de flytande oljorna som margarin tillverkas omestrade. det innebär att man på konstgjord väg flyttat de tre fettsyresvansarna på en triglycerid – lite som att dra i en enarmad bandit och se vart någonstans de glycerolmolekylerna fastnar efter att ha lossats.

Även omestrade fetter misstänks vara skadligt för människan. Margarin innehåller normalt ett flertal kemikalierrester (bl.a. bensin) och stora mängder av det inflammatoriska omga -6-fettet. Denna inflammatoriska egenskap gör att risken för hjärtsjukdomar ökar.

Jaa….nog om KOST……

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.