Du måste ingenting!! & tack till kommentar

Tack Kina för din kommentar.
Jag om någon förstår din frustration. Att sitta och diskutera, möten på möten men ingenting händer. Denna långbänk får mig att bli så trött. Jag kan också sätta mig in i situationen att man vill göra ett bra jobb men det finns inga resurser eller arbetsglädje. Hur kul blir det då..
HÅLL UT….

Nu till något annat (ej riktat till Kina nu utan till alla läsare).
Du måste igenting, Vad säger du då?
– Det där är ju lätt att säga. Man måste ju försörja sig. Och inte kan jag slänga mig på schäslongen och strunta i att ge mina barn middag. Eller ta mitt pick och pack och dra.

Jo, det kan du visst. Det finns människor som gör det. Det kan låta absurt och förskräckligt men det är lite befriande också. När alla måsten snärjer en, allt ansvar och livet brer ut sig som en gigantiskt grå vadmansfilt omkring oss. Inget glitter, ingen plats för minsta lilla rackartyg. Och inte heller minsta lilla utrymme i tid, rum eller reda pengar utanför familje- och hushållsbudget. Vilket mörker?..

DU MÅSTE INGENTING!
Ja det är ju lätt att säga. Jag kan inte strunta i att ta hand om barnen, betala räkningar, städa och göra alla vanliga saker som man måste göra för att livet ska gå ihop.

VI MÅSTE I GRUND OCH BOTTEN INGENTING!
Alla kan ta sin kappsäck och gå MEN det VILL man inte. Inte vill man stiga ur sitt sammanhang, inte vill man svika människor som man bryr sig om. Inte på riktigt.

Jag gillar nämligen tanken att stiga upp på morgonen, se mig själv i spegeln och veta att jag gör så gott jag kan på min lilla plätt av jorden. Det vill säga att det finns en hel del VILJA i mina måsten. De tråkiga får man försöka beta av helt enkelt för att det är en del av livet och kärleken.

Men jag måste inte, behovet av att påminnas om det fria valet behövs verkligen då och då -för att inte glömma bort det som är viktigast i livet/världen. Jag väljer det idag igen för det är ju det här som är livet.

Att ge sig total frihet åtminstone i tanken fungerar som ett slags verktyg för att se över sina livsvärderingar och sin livsriktning. Vad är viktigt på RIKTIGT? Vad är värt att anstränga sig för? Vad är värt både nöd och lust?

Det kan också visa sig att en del av alla de där måstena och livsbegränsningarna vid närmare påseende inte är så täta och så absoluta som vi tror. En del krav, de krav och förväntningar vi dignar under – från familj, arbetsgivare, släkt, vänner, arbetskamrater, patienter, kunder, uppdragsgivare eller vad det kan vara – kan till exempel visa sig vara rejält uppskruvande av oss själva.

En del måsten kan visa sig vara myter helt enkelt.

Vi måste ingenting men vi VILL?.

En kommentar

 1. Smulan!

  Det här är intressanta funderingar. Finns en del ord i svenska språket som får det vi gör att upplevas som ett dignande ok om våra halsar. Att använda ordet ”måste” om en sak får genast ett negativt klingande i våra öron. Nåt vi är tvingade att göra. Ser vi på det som vi gör som ett tvång så blir det också mindre trevligt att utföra det vi har att göra.

  Lite krångligt kanske förstå vad jag menar men…..att måsta diska, måsta städa, måsta det ena och det andra får oss ju genast att tycka det vi har att göra som något mycket negativt och tidsödande. Om vi istället byter ut ordet måste mot tänker eller ska, så kommer själva handlingen vara mer givande.

  T.ex….Jag måste alltså inte städa utan jag tänker eller ska städa. Och vad är skillnaden? Jo i meningen måste städa ligger kravet på städning. I meningen ska städa eller tänker städa är det ditt eget beslut att göra något du själv valt att göra. Låter det idiotiskt? Jo kanske det men prova och se om det inte känns bättre att lägga bort ordet måste. 🙂

  Att välja bort en del mindre bra ord som klingar negativt för oss gör det hela mycket enklare och trevligare. Ingen kan ju bestämma över dig, det är sant men krav kan kännas ändå utifrån ord som vi förknippar med negativt.

  VAL – Jo vi har alltid ett val oavsett vad vi står inför. Valet kan ibland vara svårare då det påverkas av yttre omständigheter men….möjligheten att välja har vi alltid. Att skylla på omständigheterna är att inte själv ta ansvar för sina val. Att se sin egen delaktighet i det som sker är att själv ta ansvar för sina handlingar och sina val.

  Det här skulle jag kunna prata länge om för det är mycket intressanta funderingar.:-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.