Jag tycker – värdeladdat & svar på Smulan

Läser med stort nöje Smulans kommentar – hoppas ni andra också gör det.
Jag uppskattar verkligen att du tar dig tid att båda läsa och skriva. Och som du säger vi har alltid ett val – struntar vi i att ’välja’ så har vi gjort det aktiva valet…

Skillnaden som sker rent kroppsligt när vi väljer att använda ’måste göra’ istället för ’tänker göra’ känns direkt. Prova själv och känn efter hur det känns. Jag brukar bli medveten om detta när Tandläkarsköterskorna ringer och talar om för mig vilken tid de vill att jag ska besöka dem. Jisses – min puls rusar upp och jag blir lätt flammig på halsen.

Min kropp reagerar på samma sätt som om det är en björn som står och vrålar över mitt huvud och ska äta upp mig – detta eviga arv som vi har från folk innan stenåldern. Då var det en fråga om överlevnad men min tandläkare vill förvisso ha pengar av mig men han är inte direkt någon björn.

Måste hit och dit – sluta måsta och bara gör. Vissa saker ska göras oavsett om det är roligt eller inte. Koppla på autopiloten och gör bort det tråkiga. Istälelt för att gå omkring och hetsa upp kroppen och sinnet över det tråkiga.

På 70-talet så valde kvinnor på att jobba ELLER baka bullar, nu ska vi vara övermänniskor som ska hinna jobba, baka bullar, läsa läxor, gå ut med hunden OCH vara pigg på kvällen.
Varför inte gå tillbaka till antingen eller…

Värdeladdat
Efter många kurser, seminarier, föreläsningar om ledarskap och coaching så blir man lärd att när man pratar med människor bör använda ’jag-form’. Jag tycker, jag vill, jag tror och jag känner.

Hur många har provat detta?
Jag har och försöker oftast prata i JAG -form men kan ni gissa vad som då händer…MIG.
JAG BLIR STÄMPLAD SOM EN BESSERWIESSER!!!!

Smulan och ni andra – vad tror ni om det?
Javisst beror det på hur man säger saker men jag är inte den som trippar runt på tå för att kolla om saker och ting passar när jag ska säga dem. Utan jag har mer det manliga sättet att kommunicera – rakt på utan personangrepp.

Är det ett sätt att skydda sig som mottagare? Alla vet att en person som pratar i jag-form inte går att kritisera så mycket om man inte kommer med argumnet utan personangrepp. Istället så tycker man att en person som pratar i jag form är ’förmer’ än en själv.

Jag vet inte men jag har uppmärksammat detta många gånger att mina styrkor lätt kan bli ett hot mot andra.

Nej, nu ska ni får fundera några dagar för jag har en del att pyssla med.

Hasta la vista..

2 kommentarer

 1. Smulan!

  Nu ska vi se här….hmmm….

  Tanläkarbesöket – jo det kan ju vara en mindre rolig sak då det både har med fysisk smärta och plånbokssmärta att göra, hahaha….
  Men, istället för att tänka på hur ont det kommer göra och hur mycket det kommer kosta så kan man ju säga till sig själv att det är väl en attans tur jag fick tid hos min tandläkare så jag kan checka av hur mina tansingar mår.

  Och vad kostnaden beträffar så kan vi ju välja se det hela som en bra investering att få behålla våra egna tänder så länge som möjligt. Visst sjutton är det dyrt men hur många är det av oss som inte höjer på ett ögonbryn då vi går på krogen en helg och lägger ut en hel del pengar där? Och nej, jag är inte tandläkare.:-)

  Bullbakande jobbmorsa/farsa – Det går alldeles utmärkt jobba och baka bullar….emellanåt. Man kan se det som att när det väl bakas bullar så blir det lite extra festligt eftersom mamma/pappa orkade göra nåt så speciellt fastän han/hon är trött efter jobbet. Är ju att lära våra barn ta till vara på dom små, små stunderna av nåt kanske så litet som ett bullbak.:-)

  Oj, måste iväg här så jag återkommer med jaget och värdeladdat senare.:-)

 2. Smulan!

  Jo det är ju en bra idé att använda jag-form när man vill framföra sina egna åsikter och önskemål. Annars finns ju risken att det kan missförstås. Och man understryker också att det är ens egna personliga åsikter man lägger fram.

  Sen är det ju ändå som du säger Lisbeth hur man säger det man säger som får betydelse för mottagaren. Där ingår också kroppsspråket. Det här är ju inte alltid så lätt, man är ju den man är. Men man kan finna andra vägar om man ständigt ser samma resultat.

  Att få mottagaren att lyssna, för det är det vi först och främst vill, så gäller det ju att börja smått och vara smidig i sitt framförande. En person som tar över för mycket kan av en del uppfattas som en besserwiesser. Spelar ingen roll om det ligger nån sanning i det eller inte men det är så det kan uppfattas. Och då når man heller inte fram till mottagaren med det man ville ha sagt.

  Man kan inte förändra andra människor men man kan förändra sitt eget förhållningssätt till det hela. Om man inte når fram så får man helt enkelt försöka vara mer smidig så det man säger kommer mottas på ett helt annat sätt.

  Att ge andra den bekräftelse dom behöver kan ibland vara en liten början till ett givande samtal om det man från början ville ha sagt.

  Att kritisera någon som använder jag-form torde inte vara svårare än annars om man bara håller sig till sakfrågan. Att ge kritik på ett bra sätt är en konst liksom det är att ta kritik. Många av oss vuxna har mycket där att lära.

  Om jag lyssnar till en person som framför sina åsikter och jag inte är särskilt imponerad av denne som person så betyder det ju inte att den personen inte alls har sunda åsikter i vissa frågor. Det är då bra om jag som lyssnare kan lägga bort mina personliga åsikter om talaren i sig och lyssna till det denne har att säga. Men det är klart….en del har svårt att se förbi sina egna känslor och gå med på att det den här personen hade att säga faktikst inte var så tokigt även om jag inte är så förtjust i personen i fråga.:-)

  Om ens styrkor ibland kan uppfattas som ett hot mot andra så kanske man kan tänka sig att dämpa sina styrkor lite och ta en smartare väg för att få mottagaren att lyssna till det man vill säga. För det är ju så att……om ingen vill lyssna från början så är det ändå redan kört.

  Men….allt gåt inte alltid som man tänkt sig ändå hur mycket man än anstränger sig. Men det säger mer om andra än om en själv, brukar jag säga.:-)

  Vi människor är mycket intressanta och ibland mycket gåtfulla.:-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.