Mera eget ansvar….Smulan pch Maggies blogg bredvid..

Inser mer och mer hur komplex denna fråga är men ack så enkel, egentligen.

Som Smulan säger så kan man inte skylla på någon annan än sig själv och att vi är utrustade med allt vad vi behöver för att kunna tänka bra tankar och komma fram till vårt egna ansvar. Hur vi ska ställa oss till olika yttre och inre händelser.

Förr fanns det människor som psykologer, kuratorer, terapefter…hm..terapeuter…ja ni fattar och idag så översköljs vi med det som har kallats ’framtidsyrket’ coaching i olika skepnader.

Men handen på hjärtat – är vi inte alla ’coacher’ för någon annan?

Allt handlar egentligen om att sitta och resonera med en annan människa hur man ska hitta en väg ut. Väger ut finns inom en själv men med olika resonemang kan man komma fram till en känsla, en inre säkerhet, en aha-upplevelse eller övertygelse att:
– YES, den här vägen tar jag. Det känns bra för mig.

Som coach/ledare/kompis/lyssnare finns bara en stor svår varm regel – att inte ge tips och idéer på hur man som coach tycker att personen i fråga ska göra utan det är genom ett resonemang, frågor som svaren kommer fram.

Vi har alla svaren inom oss.

Mycket har att göra med hur uppväxten har varit, var självkänslan och självinsikten ligger, vilka värderingar man har och hur förändringsbenägen man är.

På detta ska man långsamt mogna in i ett nytt beslut som man känner är det rätta just nu för stunden.

Läs gärna Maggies blogg här bredvid – om hur hon mottagit andra människors förtvivlan och säkert längtan om att få ventilera sina tankar om livet etc.

Det är svårt att vara människa..

En kommentar

  1. Smulan!

    Jo det kanske ibland är svårt vara människa. Men vem har sagt nåt ska vara lätt?:-)

    Det är en hemsk värld vi lever i. Den är hemsk därför den är vidunderlig, vördnadsbjudande, gåtfull och outgrundlig. Vi måste själva ta ansvaret för att vi befinner oss i denna underbara värld. Och vi kommer bara vara här en kort tid därför är det också viktigt vi tar ansvar för våra handlingar.

    Vem vet, den handling du just utförde kan vara din sista. Tänk på det nästa gång du är på väg handla orätt mot någon.:-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.