Oseriösa aktörer – veckoslutsutb.

Jag har i flera år försökt få skriva om friskvård för vår lokala tidning. Har inte fått något alls gehör över det jag säger även om jag fick komma på ett möte, presentera hur jag hade tänkt det etc. Ännu ett möte, en eftermiddag som blev obetald – vi företagare har dessvärre alltför många sådana.

Ett erbjudande jag gav; var att jag skulle få skriva en – två gånger för att se vilken feedback från läsarna det skulle ge. Ville inte läsarna ha det så då behövde vi inte fundera vidare. Dröm om min förvåning när jag fick till svar att så gör man absolut inte – då skulle jag förstöra marknaden för de frilansade journalisterna som finns ute i landet.

Jag som tyckte att jag verkligen gav ett väldigt generöst och ärligt erbjudande sett ur ett företagsperspektiv dvs inget kontrakt om inte mottagarna är nöjda. Istället för att man kommer överens – muntlig överenskommelse eller skrivet – om pris och längd på jobb. Sedan sitter de fast med mina texter som inte säljer? Tyckte jag gick halva vägen här.

Vem om inte jag vet hur det är att få sin marknad förstörd när det vimlar av allt från helgutbildade massagefolk, en veckas utbildning i friskvård, hemmautbildade jätteintresserade som tar över friskvård på företag till generaliserande journalister som förvandlar mina ämnen till en såpig ointressant massa som bara de redan frälsta läser. Men den vägen ser man inte och för mig är det den verklighet som jag finns i hela tiden.

Jag generaliserar grovt det finns många duktiga människor som gör nytta på grund av sitt stora intresse för friskvårdsbranschen. Men jag har tyvärr mött många företag som provat friskvård och som tycker att det där var ju bara skit pgr av att man inte tar in seriösa aktörer som kostar. Man får vad man betalar för och allt detta negativa slår tillbaka på mig och min bransch.

Många uppger också att de har företagshälsovård. Jag har sett rätt så många företagshälsovårder som inte har ren utbildad friskvårdpersonal utan det ligger mer på sjukgymnasten, någon sjuksyster eller någon annan. Jag är inte inne på sjukgymnastens område och knycklar till folk, jag är inte inne på sjuksysterns område och tar prover gör hälsoundersökningar utan jag är friskvårdskonsult med rätt att döda…de som fipplar in på min bana.. *jisses, skrev jag det där* Förlåt, tar genast igen det men jag vill bara understyrka att min utbildning skiljer sig markant från de förra men företag nöjer sig så bra med de andra. De får vad de betalar för och friskvårdbranschen får dåligt rykte när oseriösa aktörer försöker sig på denna genre och misslyckas.

I folkhälsosynpunkt, ekonomisk synpunkt är det människor som inte rör på sig som kostar samhället mest pengar. Samhällsekonomiskt är det den gruppen man bör satsa mest på men man vänder sig till de redan frälsta.

2 kommentarer

 1. Smulan!

  Har just nu en hälsovägledare som gör sin praktik på min arbetsplats. Även jag deltar i hennes aktiviteter av olika slag trots att jag tränar så mycket ändå. Tycker det är bra att delta då det handlar om hennes praktik.

  Men jag måste säga att jag inte är så imponerad av denna utbildning hon går. Nu är det ju första kullen som går den här utbildningen på den ort jag bor så man kanske får räkna med lite barnsjukdomar i den?

  Ställer mig lite undrande till vad det kan vara för lärare till alla dessa utbildningar inom friskvård? Med inte alltför bra lärare får vi också inte så bra friskvårdare som sen ska leda ”vanliga svensson” rätt till att börja förändra sitt liv då det gäller motion och kost.

  Information är bra men för mycket information gör att man drar sig för att ens försöka därför det hela bara blir jobbigare då det låter som man måste vända upp och ner på hela sitt liv för att åstadkomma en rörelse från soffan.

  Det blev så att man på min arbetsplats sökte sig till mig efter varje träff med hälsovägledaren för att fråga om man verkligen måste göra det och det som man blivit rådd.

  Alla former av friskvård är bra men man får skynda långsamt fram då man har att göra med människor som kanske aldrig rört sig mer än man verkligen måste. Och vi vill ju att man ska börja röra sig men förändring måste ibland få ta lite tid för att det ska bli så bra som det kan bli för den det gäller.

  Vi vill ju inte skrämma iväg folk från motionen utan locka dom till att börja motionera…..i lagom takt. All förändring i rätt riktning är bra förändring.:-)

 2. Lisbet

  Det är det som är gör att vissa friskvårdare slår igenom och inte andra.

  Som ny vill man gärna frälsa hela världen och går för hårt fram. Det finns så mycket att ta hänsyn till på ett företag som måste gå i första hand. Friskvård ska integreras sakta men säkert för att bli hållbart. Det ska fungera även om hälsovägledaren är borta.

  Det måste vara lärare som är uppdaterade på området ” friskvård i företag” och inte bara allmän friskvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.