Kropp & Knopp

eller Knopp och Kropp

Om man separerar kroppen från huvudet och transplanterar in en ny kropp – hur mår man då? Accepterar man att få en ny kropp av tacksam het för livet eller tycker man inte om den och känner sig fången i den?

När jag träffar min svåger så brukar vi ibland grotta ned oss och diskutera delikata små ämnen som får resten av sällskapet att gäspa och gå i säng. Vilket uttryck ’gå i säng’.

Ja i alla fall, Vad TROR ni? I detta fall kan man bara tro för man vet ju inte. Vid första tanken var vi överens att människan är mycket ’hjärna’, att livet sitter i hjärnan. Därför borde man kunna acceptera att få en ny kropp nu när vi utgick ifrån att den var snygg, väl fungerande och matchande med det övriga.

Nästa steg – men man säger ju att människan är kropp och själ. Rent vetenskapligt (han är forskare) så är vi inte bara hjärnan utan vi kommunicerar ju med hela kroppen via vårt nervsystem och våra fem sinnen (sex enligt dem som har ett utvecklat sjätte sinne). Synen, hörsel, känsel, smak och lukt har ett väl utvecklat transportsystem via nervsystemet.

Dvs; då är vi ju inte bara en hjärna utan känner mycket via kroppen. Men om man får en ny kropp, sänder hjärnan ut (i vårt huvud) mer signaler än mottar den mest från den transplanterade kroppen? ALla små receptorer som skickar signaler till hjärnan.

Om man ser på vissa sjukdomar så kan vår hjärna spela oss en rejält spratt angående vår kroppsuppfattning också. Tänker på människor med ätstörningar som ser sig själv så tjock att de måste gå tvärsover genom dörröppningen för att rymmas fast de är som små sparvar i storlek. Då är inte hjärna särskilt pålitlig.

De som har drabbats av t ex halvsidesförlamning genom stroke har ibland svårt att fatta att den där ’kalla, orörliga handen’ som ligger på mitt knä är MIN. Det är helt obegripligt att få det att koppla och svårt att acceptera.

De som har förlorat en kroppsdel och som har fantomsmärtor brukar få använda ’spegling’ för att minska och få smärtan att försvinna. Hjärnan tror fortfarande att man har kvar t ex sin hand. Sätter man fram en spegel som speglar den andra handen – där man skulle ha sin hand. Fattar ni – man tittar i spegeln och ser sin hand (som är den som man har kvar) och hjärnan tolkar det som om man har en hand och minskar på smärtan ju fler gånger den tolkat synintrycket.

Fantastiskt, eller hur. Hjärnan – vår mentala förmåga är så oändligt stor.

Jag ska i alla fall vara tacksam för att jag lever. Hur jag ser ut är inte så viktigt, allt beror på hur jag tar det, hur bra självförtroende, självkänsla och självinsikt jag har.

Nästa följdfråga; men hur blir jag ?jag?hur formas jag till den person jag är?

Utan förebilder – utan någon/några att göra efter, avspegla sig i och följa?..hur blir det då?.

Ja, natten är lång. Frågan är om någon av oss blev något klokare. Ju mer vi grottade ned oss i frågeställningarna desto svårare blev det att riktigt bestämma sig för man tycker?

Om man separerar kroppen från huvudet och transplanterar in en ny kropp – hur mår man då?

Frågan som var så självklar att svara på i första stycket har nu blivit – svårt.

2 kommentarer

 1. Kalle S

  Dina/era funderingar är verkligen på ett provocerande för tanken. I dag har vi tagit en lång promenad min fru och jag och den stor del av tiden det har spånat kring detta med hur det skulle kännas att byta hjärna/huvud alternativt byta kropp.

  Min spontana reaktion var att jag nog inte med min gamla hjärna ens vågar börja fundera på frågorna du väcker.

  Men nu har jag läst ditt inlägg igen utan stress och då kommit fram till variant på dina funderingar. Jag har ställt mig frågan, vad jag helst skulle vilja byta ut mot något nytt som inte är påverkat av min ålder. D.v.s. en hjärna utan alla de minnen och erfarenheter som finns där eller en fräsch, ungdomlig och i alla avseenden välfungerande kropp.

  Utan att behöva fundera så länge, väljer jag självklart att få behålla det jag har fysiskt och mentalt innanför craniet. Sedan hoppas jag bara att uppkopplingen mot den nya kroppen fungerar, så att gamla jag kan hindra den från att göra alltför många ungdomliga snedsteg och omogna saker.

  Jag upptäcker nu hur svårt det är att skriva logiskt om saker som så länge jag lever inte kommer att kunna bli en verklighet.

  Puh… min absolut längsta bloggkommentar hittills!

 2. Smulan!

  Kropp och själ hör ihop, det vet vi alla. Och vår kropp håller vi ju reda på. Men var sitter själen? Sitter den i knäskålen? Eller kanske i lillfingret? Oh hemska tanke om den sitter i nån av dom delar vi av nån anledninga skulle råka förlora nån gång. Ej heller finns den att fina i våra hjärtan eftersom det då skulle betyda att vi skulle bli nån helt annan vid en hjärttransplantation.

  Nja, det är väl så här att det vi söker här finns i våra hjärnor. Allt börjar och slutar i våra hjärnor, kanske man kan säga. Vad jag lärt mig är att våra känslor styrs av den s.k känslohjärnan, våra överlevnadsfunktioner av reptilhjärnan och intellektet är placerad i våra pannlober.

  Om nu allt styrs från våra hjärnor så skulle det då betyda vi aldrig skulle kunna bli nån annan än den vi är även om vi får en annan kropp.

  Så, jag är ledsen göra er besvikna ni som vill bli nån annan genom kroppsbyten men du är och förblir den du är. Men du kan förändra mycket av det som är mindre bra hos dig. T.ex ditt förhållningssätt till saker som sker omkring dig. Eller hur du själv beter dig mot dina medmänniskor.

  Att vara den man är och våga vara den man, är tyder på mognad.:-)

  P.S Livet är ett enda lärande, om livet.:-) D.S

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.