UNG – papperstidning – Anna B

Jag läser med nöje UNG-sidan i papperstidningen. Jag bara njuter varje gång när jag ser denna sida. Jag blir så glad i själen över att unga människor har så bra och roliga, kreativa och häftiga tankar, funderingar och … ja ALLT
Nu när jag skulle försöka leta upp dem på VKs sida så stannade allt av och låste sig.

Jag har idag två reflektioner om det.
Några rader om förra inlägget kommer i slutet också.

Läs Anna Boströms – På sidan inlägg.
Hon funderar och filosoferar över dialekter och vårt sätt att använda en hel del engelska ord istället för de svenska. Det där har jag funderat över också. Varför man känner sig stark och häftig när man säger nästa level istället för nästa nivå. Skulle tro att dataspelen har ett finger med i ’spelet’!! (ja, försök till att vara rolig) och att det blir naturligt att blanda.

Då kom jag på en rätt rolig dialekt vs engelska språkförbistringar. Har haft den förmånen att jobba några år med friskvård på vår största industri här i Robertsfors. Detta innebär att man träffat på allt från sydafrikaner, irländare, belgare etc.

Det dammade som 17 inne i en lokal så för att undvika att det skulle sprida sig så sattes det upp ett stort skynke från golv till tak. När några besökare krånglade sig förbi skynket så försökte de fråga en av operatörerna varför det fanns ett skynke.
Operatören förstod frågan – kliade sig i huvudet och försökte på dialekt:
– HE DAAM JU (det dammar ju)
Varav besökaren arg stegade in hos cheferna och klagade på personalen. Vad besökaren uppfattade var en direkt förolämpning. Karln svor ju åt honon. DAMN YOU!!!!! sa han.

Ja ni fattar va…..mmmm…..

En annan gång så skulle några hänga på till den årliga grillfesten i Siknäs. När man frågade vart vi skulle så sa alla…SIKNÄS….
De ville inte följa med – för till SICKNESS ville de inte.

UNG-reporter
Jag stötte på under en kurs en ung kvinna som kom och bad om råd. Hon sa att hon jobbade som frilansande fotograf för VF. Hon hade nu sökt jobb på ungredaktionen men fick då veta att frilansade hon på VF så skulle hon måste säga upp det och bara jobba för VK!!!

Inte är det lätt att vara UNG idag. Nu vet jag inte men detta kanske är VK´s policy and man inte ska jobba för båda tidningarna. Men hur fasiken ska man då få sin försörjning.

IGÅR
Kalle S – men du, TACK, jag är likadan ibland. Jag vill liksom grotta ned mig i enstaka ord och riktigt förkovra mig i det. Ett tag var jag besatt över slarvet med att folk var ’stressade’ istället för att de skyndade sig.
Heter det coachning eller coaching?

Smulan – där är du ju igen. Funderade lite vart du vart, fast jag inte behöver. Ja vi inom idrotten har ju rätt klara linjer på hur en coach fungerar. Där ger de en riktlinjer och råden hur man ska göra etc. Men en annan coach – livsstilscoach, arbetscoach etc, de ställer ju i princip 1000 frågor som man ska svara på och ’pling’ så faller poletten ner för en. Det är ju DET jag ska göra. Även om man har lite ledande frågor….

Jan N Du är ju också någon slags coach, eller hur. Tänker på krishantering etc

KAFFE

4 kommentarer

 1. Kalle S

  Det BORDE heta ”couachning” (jfr med mobbning), men eftersom svenskar alltmer tycks föredra engelskt uttal och satvning av ord som vi faktiskt har införlivat i vårt språk, torde man titta snett på dig om du säger och skriver ”coachning”.

  ”Coachning” heter det f.ö. enligt SAOL.

 2. Lena Olofsson

  i dessa tider.
  fick höra ordet iveckan då en entreprenör kom in i vårt fika rum och fick kaffe och knäckebröd med ost. ”Det är första gången. I Beställarens projekt kontor är man så hull om kaffet” JA, han kom från Skellefteå.
  Själv jobbar jag i Malmfälten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.