Kvinnors lagom & normalbehov

I lördags körde vi Kalldraget – Storebror och svägerskan höll bil. SÅ det som står på Vk´s första sida stämmer inte. Det är inte min bil utan det är svägerskan. Hon fick den i morsdagspresent av min bror för några år sedan. Vi kom 5:a av 41 ekipage.

I går målade jag nere i källaren – café latte färg – jordfärg och där nere kan man bara lyssna på P1. Det brukar vara jättebra och det var det på sitt vis den här gången också. Jag tror att det var gudstjänst från Teg när Eldkvarn var där och spelade. Man varvade lätt predikan och hänvisade till Eldkvarns texter.

Mellan varvningen, rollade av färg så vandrade min tanke iväg på veckan som varit. Hade ett otroligt givande möte med ett gäng kvinnor. Jag gillar att träna tanken, möta nya vinklar och få riktigt gotta mig i andras sätt att vända och vrida på olika ämnen. Varje gång blir jag så förvånad att jag inte tänkt på den vinklingen eller det synsättet. Så det ger mig otroligt mycket genom att få lyssna och ta till mig.

Den här gången så slog det mig att vi kvinnor är rätt mycket ett "lagomkön". Alla ska i princip tycka och tänka på ett vist sätt men vissa små tankesprång åt något annorlunda håll. För direkt om man uttrycker något som man tycker (hade kunnat säga JAG tycker men det verkar vara såhär överlag – bara någon tycker nått lite "utanför") så kommer man till slut till en viss punkt där man måste försvara "oss alla".

Försvara med att säga;
– men alla är ju olika. Finns ju inget rätt eller fel utan det har ju mer med vad man har för intresse och vad man tycker är roligt. Vi måste ju acceptera att det är så!!

Vilket är en lätt men kännbar tillrättavisning om den åsikt eller tyckande som just har sagt. I mitt tycke är det väldigt ONÖDIGT eftersom jag TAR FÖR GIVET att alla är olika och att man gör som man vill utan att bry sig om så mycket. Men denna mening, åsikt kommer alltid upp när det gäller andra som man påpekar gör något som inte överenstämmer (hur stavas det nu) med vad man själv skull göra.

Vad som föranledde denna lilla tillrättavisning?
Jo jag tycker (fortfarande) att det är helt sjukt att man åker på shoppingresa till Peking/Beijing utan att ens besöka Kinesiska muren eller den helt fantastiska upplevelsen runt/på/vid Himmelska fridens torg & Den förbjudna staden.

Det sker på något sätt så automatiskt – det är alltid någon som känner sig manad att ge denna tillrättavisning. ÄVEN JAG!!!!!!!!!!!! har tagit til ldetta för att säkerställa att folk får tycka annorlunda.

Retorik
På tal om predikan och Eldkvarn så slog det mig när jag lyssnade på predikan att den måste säkert också skrivas utifrån god retoriken och skapande av en "aha-upplevelse". Precis som när jag skriver ihop en bra föreläsning. Jag hörde det rätt tydligt på de olika texterna de olika prästerna läste upp efter varje låt.

KUL, ska genast fråga Jan N om detta.

SMULAN Har aldrig tänkt på hur kreativa våra brottslingar är.

Kalle kan vara så att jag först skrev kreanova men det heter Krenova.

2 kommentarer

  1. Kalle

    Nej, så var det inte. Jag ville bara avslöja hur ”obildad” jag är som inte ens hade hört talas om organisationen, projektet eller vad sjutton det nu vara månde. Dessutom ville jag, elak som jag är, pika dem för deras då icke fungerande webbplats. Din stavning hade inget med saken att göra.

    Vi åker till Kina i september, men shopping ligger allra längst ner på listan. Det du nämner och mer därtill kommer att vara det allra viktigaste.

  2. Jan N

    Ja, vad ska man säga. Det är klart att allt talande har något av ”talekonst” över sig. Samtidigt säger Paulus i 1 Korintierbrevet 2 att han inte kom med ”stor vältalighet eller hög visdom”.
    Det beror lite på hur man ser på Bibeln och på budskapet om Jesus. Den ”klassiska kristendomen” har räknat med att Bibeln är Guds ord och att ”Ordet om korset” skapar en frälsande tro. Inte våra språkliga konster.
    Idag är det kanske vanligare att man har en inomvärldslig syn som gör att predikan mer handlar om att ge människor en stunds hopp på jorden. Och då kan väl predikan se ut lite hur som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.