Ambassadör för kvinnliga företagare – begreppsförvirring

Jag känner att jag måste förtydliga eftersom det tydligen sker en begreppsförvirring angående Ambassadörerna för kvinnliga företagare

Regeringen har utsett 880 ambassadörer i hela Sverige och i Västerbotten är vi runt 30 stycken.

Jag är en av dem och jag blev nominerad av Företagarna Västerbotten. Det är viktigt att TRYCKA PÅ MED SVART TEXT att vi inte har något med jämställdhet eller jämlikhet att göra. Det har varit en av de första och största reaktionerna som vi alla ambassadörer har fått kastat över oss.

Ibland möter vi ett lätt förakt, jag vet inte varför, men det finns där och bubblar under ytan och mer förstör vårt uppdrag än lyfter upp problematiken.

Man vet – vi vet – jag vet att undersökningar av vetenskaplig karaktär visar att ungdomar och människor i stor utsträckning ser en MAN i KOSTYM som företagare. Ställer du upp 30 personer och frågar en skolklass vilka de tror är företagare så pekat de sällan ut en kvinna. Så vi är i första hand till för att visa att det finns KVINNOR som är företagerskor.

Vi jobbar som alla andra ambassadörer, vi är utvalda kvinnor som ska ställa upp fyra gånger per år GRATIS med att berätta om vår väg till företagandet. Detta ska vi göra för de grupper som inte har pengar till att betala för oss och vi får inte konkurrera med övriga föreläsare. De grupperna är skolor, föreningar, starta eget m.m.

I veckan är vi t ex ett gång som kommer att prata för de varslade på Volvo i Umeå.

Oss bokar man genom NUTEK (http://ambassadorer.nutek.se/) och man kan även uppge i informationsrutan vilka man vill lyssna på. Vi har rätt att neka om vi uppfyllt 4 ggr/års gränsen eller inte har möjlighet.

Detta är ett ypperligt tillfälle att ta del av kvinnors väg till företagandet, får de sämre lån på banken eller är det en myt, förstärker eller försvagar vi bilden av att kvinnors företagande handlar om att koka sylt och oroa oss för barnen som är på dagis?

Chansen finns att TA DEL AV VÅRA OLIKA VÄGAR , krossa myter, ta död på gamla förlegade värderingar och öppna upp sinnet för ett nytt sätt att tänka.

2 kommentarer

  1. Lena S

    Lisbet!

    Tack för att du finns och gör ett gott arbete. Genom tiderna har kvinnor som gått sina egna vägar utsatts för förakt och förlöjligande.

    Lycka till med ditt viktiga ambassadörskap!

  2. Cyrene

    Super, super…….

    Håller med dig fullt ut, Vännäs har föreläsningar om kvinnligt företagande iapril………

    Kommer att försöka ta det av NUTEK)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.