FLUGHÅV

 

SysterYster påminde mig om en sak som jag helt glömt bort. Det hör liksom ihop med min lilla ådra av ekosmart.
Vill man byta gardiner (vilket många vill göra många gånger) och anser att de inte skall komma upp som fönsterdekoration nått mer kan man göra en FLUGHÅV.
 
När jag var liten – mycket mindre än syrran – så hade farmor en flughåv. Den var sydd av en gammal gardin och såg ut som en stor modell av nutidens barns FISKHÅVAR. Den användes flitig inomhus där vi inte bara lyckades få in en massa flugor utan lampor, kaffekoppar, krukväxter och annat löst som fanns att fånga.
 
Sedan snorde/snurrade man ihop håven och bultade de stackars flygfäna DÖDA. Ahhh så barbariskt men klimatsmart, återvinningstänk och effektivt. Efter många gånger kunde håven behövas tvättas fri från inälvor och vingar.
 
En annan intressant metod hon införde i ladugården hos Fua, Fia, Fanny dvs kossorna var en annan effektiv flugdödarmetod. Hon blandade ihop flugsvamp och socker. Lade det på ett fat och placerade ut på strategiska ställen. Mängder av fluglik hittades runt omkring senare.
 
På tal om krig (inte bara mot flugor) utan även fred så berättade hon en gång att man var så förskräckligt rädd för RYSSEN. Men efter de hade träffat på en utsvulten mager Ryss som kom gående på ägorna så blev det annat liv i skällan.
          Den där magerkranken är inget att vara rädd för!!
 
Kommer just i detta ögonblick ihåg den där filmen där två kvinnor hittade en tysk flygare som två systrar tog hand om. Hade vart kul om farmor hade tagit sig en ny karl – EN RYSS.
Då hade jag vart en RYSSÄTTLING….wow…
Ja farfar hade redan lagt sig ”down under” då förståss.
 
HÄFTIGT.
 
Så har någon fler haft flughåv eller vet vad filmen heter som jag surrar om?
Etiketter: , ,

7 kommentarer

 1. Kaffegöken

  Flughåv var en vanlig förtelse förr. Tror även det förekom flygsvampssoppa hemma men det var något mer som blandades i här. Men minns inte vad.

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Nae, inte flughåv, däremot fjärilshåv. Flugorna kan man knipa om man tar dom via ett bakhåll. Dom ser ju inte bakåt, och om man för fingret sakta men säkert bakom en sittande fluga så kan man kladda till dom med fingerspetsen, inte snällt det heller, men det funkar, hehehe.

 3. Lisbet Olofsson

  Roligt med kommentarer.
  Härligt – några har varit med om någon som pratat om flughåv. Som Maria säger så är det nog en större modell av fjärilshåv …typ..minde fiskhåv. Vi hade en hemma och svärmor har fortfarande en. HÄFTIGT.

  MARIA – haha….du tar dem bakifrån utan att de hinner vara med.

  Kaffegöken – vill gärna veta vad de lade i mer också. Kolla.

  JA…vad heter FILMEN…kom igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.