Misstolka GI

GI – tabellen nedan baseras på 50 g nedbrytbara kolhydrater från respektive livsmedel. Det finns dock en risk att tabellerna feltolkas och missbrukas, eftersom värdena inte säger något om portionsstorleken eller livsmedlets kvalitet i övrigt. Tyvärr ser man ofta listor med produkter från olika livsmedelsgrupper, och dessa produkter jämförs helt felaktigt med varandra. Detta kan leda till att ett livsmedel klassas som bra eller dåligt utifrån deras GI, trots att det kanske har många andra näringsmässiga för- eller nackdelar.

Två typexempel är morötter och jordnötter. Morötter har ett GI-värde på 101, vilket visar att de innehåller snabba kolhydrater. För att få i sig 50 g kolhydrater från morötter så krävs emellertid nästan 800 g av detta livsmedel! Det motsvarar en liten hink full av dem. Så mycket äter man inte vid ett tillfälle. Jordnötter har ett GI-värde på 21, vilket är mycket lågt. Det finns personer som har tolkat det som att jordnötter, tack vare sitt låga GI, är ett idealiskt livsmedel för viktminskning! För att få 50 g kolhydrater från jordnötter så krävs dock nästan ett halvt kilo nötter! Det motsvara en extra stor festpåse.

Denna mängd ger 250 g fett och nästan 3 000 kcal, vilket visar att det är det sista man ska äta om man vill få i sig rikligt med långsamma kolhydrater och samtidigt gå ner i vikt.

En kommentar

  1. Paulun

    Nu är ju inte GI någon supermetod för bantare direkt utan framtaget från grunden för diabetespatienter.
    Dock är det ett utmärkt sätt att leva sitt liv på. GI-metoden. Sedan ska man ju skilja på äpplen & päron. Morot är ingen proteinkälla & knappt innehåller några kcal alls. Nötter är däremot en proteinkälla, en fet (nyttigt fet) sådan. Sedan brukar just rotfrukter innehålla högre GI.
    Jag förstår vad du menar med resonemanget dock 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.