Kärlekens hänglås

I VK den 20 på sid 9 stod det ett reportage om hur man graverar in namn på ett hänglås. Låser fast låset någonstans och slänger nyckeln och tron på att även låsa fast kärleken för livsstid.

Enligt gammal österländsk tradition får förälskade par evig kärlek om de låser fast ett hänglås på en bro och sedan kastar nyckeln i floden. En symbolisk kärleksritual som nu även nått Sverige. I´ve been there, vid kinesiska muren och beskådat alla låsen.

 Kärlekslåsen har sitt ursprung i Kina där de finns upphängda på flera platser, bland annat längs den kinesiska muren. Enligt legenden varar kärleken mellan det brudpar som kedjar fast ett lås med sina initialer på murens vägg för evigt. Förhoppningen är att äktenskapet håller lika länge som muren ...

..annars får man väl lov att med skärbrännare försöka få bort låsen. Och betänk miljön – alla bortslängda nycklar i år natur.

 

3 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Ordet ’kärlekslås’ var ju ett av nyorden i akademins ordlista i år. Förr karvade man in hjärtan med initialer i trädstammar, nu finns det väl inte så många trädstammar att tillgå. Jag gillar ritualer som denna. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.