Afrikansk jordnötsoppa

Afrikansk jordnötssoppa med butternutsquash

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
(Lisa satt i juryn när jag vann pris med Car-b-q)

Portioner: 4 stora eller 8 som liten förrätt

Tid: ca 40 minuter + pumprostning

 

Ofta när jag får se en riktigt fin butternutsquash i grönsaksdisken blir jag lite lycklig, ofta när jag sen ser prislappen blir jag tyvärr snabbt mindre lycklig. Men när jag väl lagat något på denna aristokrat bland pumpor är alla sorger glömda. Den har något alldeles visst – precis som namnet ”smörnöt” antyder. Djup pumpasötma och fyllighet, utan den lite stabbiga stärkelsebismaken. Att laga pumpasoppa är egentligen enkelt, det enda momentet som kan avskräcka är att pumpan helst ska rostas först. Jag gör det ibland dagen före jag lagar soppan eftersom jag kanske ändå har ugnen i gång eller fnular med annat i köket. Pumpan kan sen sparas i kyl över natten, så blir den en snabblagad middag följande dag. Om du inte får tag i butternutsquash kan du använda sötpotatis eller vanlig pumpa som du först bakat.

 

  • 1 stor butternutsquash
  • 250 g (2 medelstora) gula lökar
  • 50 g smör
  • 0,5 msk finhackat apelsinskal
  • 2 kryddnejlikor, krossade
  • 0,25 tsk mald kanel
  • 1 tsk malda eller nymortlade spiskummin
  • 0,75-1 tsk torkad mald ingefära
  • 0,5 tsk nymald muskot
  • 1 dl kokosgrädde (extra krämig kokosmjölk)
  • 6-8 dl kyckling buljong
  • 0,5 dl jordnötssmör
  • chiliflingor efter behov
  • Till servering:
  • 2 msk mortlade rostade jordnötter
  • Apelsinklyftor
  • Limeklyftor
  1. Halvera squashen på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Lägg den i en ugnsfastform med snittsidan uppåt och ställ i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och baka tills halvorna har rostad yta och är helt mjuka.
  2. Låt pumpan svalna till hanterbart skick. Dra av skalet eller gröp ur med sked, beroende på skick.
  3. Halvera löken på längden, skala och skiva tunt. Lägg i en tjockbottnad kastrull med smör. Hetta upp sakta och stek sedan länge och sakta tills löken mjuknat utan att få mer än en nyans gyllene färg. Det ska helst ta ca 15 minuter. Tillsätt apelsinskal, nejlikor, kanel, spiskummin och ingefära. Stek sakta ytterligare 5-10 minuter tills löken är gyllene och allt doftar så att du drivs till vansinnets gräns. Tillsätt pumpakött, muskot, kokosgrädde och hälften av buljongen. Dra från värmen.
  4. Mixa till slät puré med jordnötssmöret och späd sen med resten av kycklingbuljongen till lagom konsistens. Mixa inte överdrivet mycket, då försvinner mycket av de fina aromerna.
  5. Smaka av med salt, chili och lite mer ingefära.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.