Förr var det chefen som styrde över dina arbetsdagar. Men inte längre. Lär dig att bli en vinnare i det nya arbetslivet – det som gäller på fler svenska arbetsplatser.

På papperet ser de flesta organisationsscheman fortfarande ut så här:

Högst upp sitter en vd, som i sin tur har avdelningschefer under sig, samt olika diverse mellanchefer och ”vanliga” medarbetare.

– Det råder en tro i arbetslivet att maktcentrum i dagens moderna företag fortfarande sitter i ledningsgruppen, och att besluts- och informationsstrukturer är hierarkiska. Men det är en tankefälla, säger HR-debattören Magnus Dalsvall, som tillsammans med omvärldsbevakaren Kjell Lindström, skrivit  boken ”Bortom tankefällan”.  

I själva verket är de flesta arbetsplatser i dag snarare ”organisatoriska landskap”, med en blandning av dagliga uppgifter, projekt över avdelningsgränserna, processer och alternativa informationsvägar där chefen sällan har koll på vad som händer.

– För att lyckas på jobbet åren framöver behöver man bli ännu bättre på att själv informera sig, hantera viljor och önskemål från olika håll, skapa och bibehålla relationer och ta initiativ över avdelningsgränserna.

En konsekvens är att personer som Thea Boman, som jobbar som fastighetschef på Herrljunga kommun, blir mer åtråvärda än någonsin:

– Skälet är att offentliga tjänstemän är vana vid att hantera olika viljor och maktfält, säger Magnus Dalsvall.