Tips – marshmallowstestet

Undersökningen genomfördes på fyra-åringar som fick denna utmaning:

Antingen väljer du en marshmallow nu eller så väntar du 15 minuter och får två stycken.

Barnen tilldelades en marshmallow och lämnades sedan helt ensamma i ett rum med löftet om att de skulle få ännu en om de bara avstod från att äta den första medan läraren var borta.

Resultatet var slående och mycket avslöjande. Det visade sig att ungefär en tredjedel av barnen åt upp sin godisbit direkt utan att blinka.

Om du tittar på youtubelänken kan du se hur enormt hårt en del får kämpa för att inte falla dit. Utan att förstå hur man motstår en frestelse började barnen prova olika metoder. En del sjunger, andra håller för ögonen, någon försöker sova och en annan repeterar högt för sig själv: Jag vill inte ha nu! Jag vill inte ha nu!

Uppföljning – Fjorton år senare…

Nu var de 18 år gamla. Man undersökte skolresultat, sociala färdigheter och popularitet mm.

Resultatet visade att generellt sett så var de som kunde vänta på den andra godisbiten mer framgångsrika i alla dessa avseenden. Dessutom hade dessa elever ungefär 250 poäng högre på SAT proven (ungefär som centrala prov i Sverige) Kunde arbeta bra under press, var mer samarbetsvilliga, tillförlitliga i grupparbeten och hade bra självförtroende.

De som hade ätit på en gång eller misslyckats med att fullfölja var istället mer villrådiga och obeslutsamma, överreagerar på frustrationer, hade svårt att koncentrera sig under press, samt var mer avundsjuka.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.