Mums Mums

Mums-mums från MatGeek

Tid: Cirka 1 timme aktivt arbete
Mängd: 20-30 st beroende på storlek

 • 1 pkt rån (de där neutrala man ger små barn med stora rutor på ena sidan och små på andra)
 • 120 g vatten
 • 90 g glukos (4 msk)
 • 330 g strösocker
 • 2 msk gelatinpulver
 • 60 g vatten
 • 4 äggvitor (medelstora ägg)
 • 1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj
 • 200 g mörk och framför allt riktigt god choklad
 1. Med hjälp av en kakutskärare (helst rund då) tar man ut rundlar ur rånen.
 2. Häll vatten, glukos och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt koka medan du gör nästa steg.
 3. Blanda gelatinpulver och vatten i ett glas. Vattnet ska vara riktigt kallt. Rör om och ställ åt sidan. Det kommer att bli en klump efter ett tag, men det gör absolut ingenting.
 4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. När du tror det är fast nog vänder du skålen upp och ner och håller över huvudet. Om du då får äggvita i håret har du vispat för lite. Låt det bli en läxa. Klarar du dig utan kladd i skalpen är den klar.
 5. Häll i sockret i äggvitan och vispa vidare. Nu ska det bli ett mycket fastare skum där man inte ser bubblorna. Som en riktigt lös maräng ungefär.
 6. Kolla sockret som fortfarande kokar. Om det är mängder med mindre bubblor och den känns lite geléigare i konstistensen (men bara en aning) så stoppar du ner en termometer (har du ingen så köp en – det är fullkomligt ovärderligt att ha). Visar den på 106 grader är den klar.
 7. Dela vaniljstången och skrapa ur den. Ner med skrapet i det kokande sockret.
 8. Ta av plattan från värmen och ha i gelatinklumpen. Rör runt tills den löst upp sig helt. Panika inte, den kommer att lösa upp sig.
 9. Häll därefter i sockret i äggvitan. Vispa hela tiden och häll i en tunn stråle.
 10. Det är nu du är tacksam för en hushållsassistent / Kitchen Aid eller i alla fall en hyfsat greppvänlig elvisp eftersom massan ska vispas tills den är sval. Poängen är att man vispar tills den börjar bli så pass fast att toppar som man gör med den inte sjunker ihop. Tar runt 30 minuter.
 11. Flytta smeten till en sprits med en rund tyll (går så klart med andra också, jag vill inte verka petig).
 12. Spritsa ut lämplig mängd på varje bit kex och ställ därefter in dem i frysen. Där ska de helst stå en timme för att stelna helt.
 13. Smält 2/3 av chokladen över vattenbad. Låt inte vattnet under koka för vi vill inte att chokladen ska bli för varm. Hellre att det då tar lite tid.
 14. När chokladen smält har du i resterande 1/3 (som hackats till små bitar) och rör om. När all choklad smält ställer man den över vattenbadet igen och låter den bli lite varmare så den bli mer lättflytande.
 15. Doppa varje kaka i chokladen och ställ på ett galler så eventuellt överskott kan rinna av. Förflytta sen till kylen eller ät direkt.

2 kommentarer

 1. Sonja

  Får man bara kopiera en annan persons recept och idé och framförallt bild så här undrar jag? Eller du har kanske frågat. Såklart du måste ha gjort men då borde det kanske stå också och vem som är fotograf?

 2. Lisbet Olofsson

  Svar till Sonja (2013-04-17 09:45)
  Nej jag har inte frågat utan jag har länkat till den ursprungliga bloggen. OM DU TRYCKER PÅ ORDET MUMS-MUMS så kommer du direkt till ursprungsbloggen.
  Bra du uppmärksammar för man ska inte sno och göra cred åt sig själv på andras vägnar.

  Ha det gott

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.