Våra barns liv på nätet.

Några säkerhetstips!

  • Titta på vilka blockerings-, filtrerings- och säkerhetsåtgärder som finns för er dator.
  • Använd en barnanpassad surfplatta med förinställda begränsningar och filter.
  • Sätt upp gemensamma regler för hur internet, datorer, spelkonsoler och mobiltelefoner får användas. ( Obs! Gäller även vuxna.)
  • Du som vuxen kan skaffa mer koll genom att surfa runt och plugga på lite. Seriösa sajter har tydliga avdelningar där du kan läsa om deras säkerhetsarbete och hitta “så här funkar vår sajt-for dummies”. Mejla och ställ frågor om du inte fattar.

 

Prata med dina barn om! 

  • Behandla andra som du själv vill bli behandlad, skriva inte något om eller till någon som du inte skulle ha sagt offline.
  • Lämna aldrig ut personliga uppgifter. (Namn, adress, telefonnummer, skola, namn på andra familjemedlemmar e-post, inloggningsuppgifter)
  • Svara aldrig på meddelanden som är hotfulla, konstiga eller är från någon du inte känner.

 

Lästips
Att få igång ett samtal med sina barn om svåra saker är inte det lättaste. Ta avstamp i någon av dessa böcker som behandlar ämnet nätsäkerhet på olika sätt.

”Elin under havet”, av Sofia Malmberg.
Serieroman för unga. Tweenien Elin känner sig ensam och osedd. Hon vill hålla på med kampsport och blir kontaktad av en en man som är tränare i staden. Han bygger enligt grooming-modell upp en känslomässig relation till henne som leder till ett övergrepp. En svart, men mycket viktig roman.

”Pianostämmaren, Stefan Tegenfalk.
Roman för vuxna. Huvudkaraktären är en ung flicka i ett fint villaområde som blir mobbad, delvis via Facebook och bloggar, och där föräldrarna inte har någon aning om vad som försiggår.

”Jag kände mig speciell”, av Ulrika Rogland och Sven Å Christanson.
Faktabok för vuxna. I en studie om groomingprocessen förklarar åklagaren Ulrika Rogland och psykologen Sven Å Christiansson vilka ömma punkter och vilka mänskliga mekanismer den så kallade ”Alexandramannen” utnyttjade när han lurade minst 40 unga kvinnor till sex

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.