Den som inte brinner, bränner inte ut sig – Sluta stressa

Du är en person som vill vara i farten och finnas med där det händer saker. Att anta utmaningar som kräver allt av dig, din förmåga, ditt engagemang och dina kreativa, resurser driver dig framåt. Du har visioner och mål som du vill uppnå och förverkliga men någonstans på vägen har du tappat fotfäste.

”Den som inte brinner, bränner inte ut sig”

Du ska även kunna hitta en balans mellan dina egna behov och kapacitet, din familj och ditt arbete.

Ditt stora beslut att satsa tid och pengar på något som rör dig själv och din hälsa kommer att bära frukt i slutänden. Det är aldrig för sent att göra en förändring men det kräver att du satsar av dig själv. Ju mer du satsar desto bättre blir resultatet.

Genom att lägga till en sund vana så kommer en sämre vana att falla bort. Vad du bör vara medveten om är att det tar tid att få den nya vanan att bli ”automatiserad” som t ex vanan att borsta tänderna.

Det tar ungefär 3 veckor att etablera en ny vana.

Du måste i princip göra samma sak varje dag i tre veckor för att inarbeta ett nytt mönster som kroppen och hjärnan tycker är något naturligt.

Aktiv vila
Om man känner sig trött och sliten behöver det inte bero på att man har arbetat för hårt. Det kan lika gärna bero på att man har vilat för lite eller för dåligt på sistone. En riktigt god vila infinner sig inte automatiskt bara för att man inte anstränger sig. I själva verket behöver vi flera olika sorters vila. Hjärnan och kroppen har ett rikt utrustat vilosystem som med sina hormoner och nervsignaler ska se till att återhämtning sker.

Startmotorn för detta vilosystem är mental lugn och ro. Om man inte först gjort sig mentalt avslappad (harmonisk, lugn, rofylld, fridfull, trygg eller vilket ord man själv föredrar) kan inte vilosystemet starta och därmed inte kroppen försättas i laddningsläge.

Många slarvar med sin vila, och är sällan riktigt i form p.g.a. att återhämtningen varit ofullständig.  Dessa människor blir beroende av omständigheterna, för de måste ha turen att livet är enkelt och bjuder på lugn-och-ro-stunder varje dag.

Så har inte många svenskar det nu längre. Vår moderna tillvaro är så komplex och hektisk att de flesta av oss behöver kunna aktivt-medvetet skapa sådana tillfällen i vardagen. Och när man väl har gjort det gäller det att veta hur man slår på batteri-laddaren! När man tränar på detta brukar det kallas avslappning.

Lär dig mer: Friskvård – Företag; En gratis onlinekurs, e-kurs.

 

Ni hittar mig numera även på HälsoZam och bloggen där.

Lisbet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.