När vet man att man är lycklig

Lycklig, ett ord som används flitigt bland personlig utveckling och livsstilsförändring. De flesta tänker att sådant som pengar, hälsa och äktenskap har stor betydelse för att bli lycklig. Handlar om att ta reda på vad som gör mig som människor lyckliga. En annan viktig del är att också ta reda på om jag kan göra något åt min lycka?Pengar skapar exempelvis inte långvarig lycka.

När vet man att man är lycklig

Förklaringen, enligt forskarna, är ett fenomen de kallar för hedonisk anpassning. Människor tenderar att vänja sig vid nya saker i sitt liv. När man väl har vant sig vid till exempel en ny bil, att vara gift eller att bo i ett stort hus så får man inte ut lika mycket lycka av det längre.
Lycklig, onlinekurs, hälsozam
En annan vanlig uppfattning är att framgång i arbetslivet och i sociala sammanhang gör oss lyckligare. Positiva känslor leder i en uppåtgående spiral. När människor känner sig lyckliga känner de sig också oftare mer självsäkra, optimistiska och energiska.

Hur lycklig kan man vara? Finns det olika sätt att vara lycklig. Vardagslycklig, rusigt lycklig eller så lycklig så man tappar verklighetsuppfattning. Kan jag bli lyckligare än vad jag är just NU?

Hur vet man att man är lycklig? Eller har vi en tendens a t blanda ihop lycklig med ordet LYCKAD. Att vara en lyckad person är en betraktelse utanför mig. Vem är en lyckad person och vem bestämmer hur en sådan bör vara. Vad är en lyckad person för dig? En människa som lyckas med det den företar sig i livet? De som har välartade barn? De som lyckas balansera upp sin tillvaro på ett till synes bra sätt. Det är i alla fall vad VI ser som betraktar dem.

Lycka lockar. Lycka retar. Samtidigt råder det delade meningar om vad lycka är, och vilka vägar som är bäst för att få ett lyckligare liv. Är det ens ett bra mål att sträva efter? Idag finns  mängder av böcker om ”lycka”: Lyckoformeln, Tankar om glädje och vardagslycka, Lyckans verktyg och Verklig lycka, för att nämna några av dem som har givits ut på svenska. Ämnet har också skapat en politisk debatt, eftersom politiker inom olika läger velat använda den nya forskningen för att skapa ett bättre samhälle.

Men jag återkommer hela tiden till frågan, när vet man att man när lycklig.

Läs här Mia Skäringers krönika om ”Lyckofasaden tar död på oss”

 

Ni hittar mig numera även på HälsoZam och bloggen där.

Lisbet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.