Mål och delmål – Sluta stress

Mål och delmål

 

För att må bättre, uppleva mindre stress och minska risken för att bränna ut sig måste vi ändra vårt beteende. Vilket som behöver förändras är olika från person till person. Ofta har man själv kommit till insikt om att det behövs en förändring. Vad man behöver förändra kräver analys, funderingar och kunskap. För att nå sitt mål krävs hjälp, stöd och tips. Det är viktigt att Du själv formulerar målet.

Du kan ha hjälp av påståendena och frågorna:

Dit vill jag nå.

Här står jag nu.

Här i från kom jag.

 

Delmål:

Vilka är stegen på vägen.

 

Tidsramen:

Då ska jag ha uppnått detta.

 

När Du har klarat av målformuleringen har Du startat förändringsprocessen. Du är på väg!

 

För att hjälpa Dig vidare är det bra att ha en vägbeskrivning och en praktisk metod för att uppnå målen.

– en praktisk metod

 

 

1. Förändringar kräver att du handlar! Det räcker inte med att du tänker, hoppas eller önskar. Ansvaret att nå målet åvilar dig.

 

2. Känslor förändras då du handlar annorlunda! Det går inte att vänta på rätta tillfället då det känns bra. Genom att göra annorlunda kommer du att känna annorlunda.

 

3. En förändring är lättare att genomföra om den kommer långsamt, gradvis och systematiskt. Så planera detta i tankarna.

 

 

4. Förändringar är lättare att genomföra om de specificeras skriftligen i detalj och schemaläggs.

 

5. Förändringar som påverkar personer som är viktiga för dig bör i förväg diskuteras med dem. Genom att i förväg diskutera planer och idéer undviker du att såra andra.

 

6. Belöna dig själv! Gör det när du kommit till dina delmål och säg till dig själv “Det var bra gjort” ofta under tiden. Ägna inte så mycket möda på att fundera över misslyckande och anklaga inte dig själv när det går dåligt.

 

 

7. Möt din rädsla för förändringar rakt up och ner. Genom att skriva ner alla tänkbara negativa konsekvenser kommer du till insikt om “ Vad är det värsta…” Skriv samtidigt ner några positiva konsekvenser så att du får perspektiv på det som kan hända dig.

 

8. Utvärdera! Ställ dig frågan “Fungerar denna förändring?”. Det är viktigt för att du ska veta om du har uppnått vad du har förutsatt dig 

sluta stressa, mål, hälsozam, onlinekurs

 

Lisbet Olofsson, hälsozam, onlinekurs

 

Ni hittar mig numera även på HälsoZam och bloggen där.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.