Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Stockholm mot resten?


Läste just det som företrädare för Stockholms handelskammare sagt om att huvudstadsborna subventionerar övriga landet. De mest urspårade jämförde vid en debatt idag det kommunala utjämningssystemet med Röda Khmerernas välde.

Man menar att Stockholmarna betalar i snitt drygt 7000 kronor till övriga landet, 5-600 kronor i månaden. Rapportörerna anser att stockholmarna ska vara upprörda och säkert blir en och annan det. Sifforna bör nog synas noga, men även om det skulle dra åt det hållet menar jag att det kan vara helt i sin ordning.

Det är mer än märkligt att tänkande och studerade människor inte begriper att det här landet är en enhet. Överskotten från en mängd verksamheter, t.ex. från våra nyttjade naturtillgångar och vår basindustri hamnar på diverse vis i huvudstaden. Sveriges industriella konkurrenskraft vilar till stor del på billig el som väldigt sällan produceras inom tullarna. Administrationen av både statlig och privat verksamhet i hela vårt avlånga land ligger alltför ofta där. En stor del av Sveriges stora reseindustri och annan servicesektor är koncentrerad till huvudstaden. Liksom de stora kulturutbudet som resten av Sverige får resa långa vägar till. Landsorten betalar ofta för arbetskraftens grund-, yrkes- och högskoleutbildning innan den kommer till Sth och betalar skatt.  Det finns mycket mer att säga.

Samtidigt ska vi veta att landets centrala delar på vissa områden har kostsamma svårigheter som vi slipper. Man har en stor skattebas som är koncentrerad till ett litet område, men inte bara det. Bilden är blandad. Landet ska ses som en enhet!

Ibland får man skämmas för viss argumentation här uppifrån när folk verkar tro att vi skulle klara oss bättre om vi gräver av landet vid Norrlandsgränsen och låter resten segla iväg. Industrier och allt. I det här fallet är det människor på Stockholms handelskammare som verkar tro att Stockholm vore Stockholm om man kapade en bit utanför tullarna. Snacka om sandlådeargumentation.

Det vore lätt att dras med om man skulle uppfatta handelskammarens mening som Stockholms. Tänk om alla ickestockholmare som besöker staden bara skulle försöka att handla så absolut lite som möjligt? Undvika att övernatta så långt det gick?

Där for det ett antal miljarder på ett bräde.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.