Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Aftonbild

"Doktorn" och jag tog en promenad i afton igen. Det har varit lite sånt i höst, mycket p.g.a. förkylnings- och flunsaomgångarna.

Det blev en "rakt-ut-ur-kameran-bild" på ett invant objekt. Vännäs kyrka, som inte ligger i Vännäs. Där har man Johanneskyrkan.

Man skulle väl ha väntat tills det varit adventstänt i kyrkan, men färgkrockarna var lite småtrevliga ikväll.

Etiketter: ,

9 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Jan:

    Anfadern i fråga hette Johan Wincent och var bruksinspektor i Sävar. Om jag förstått saken rätt så byggdes Vännäs(by) kyrka utifrån en förebild i Sävar – vars ritning min förfader i sin tur låg bakom…

  2. Jan N

    Erik, får kanske komplettera med en sådan bild när jag öppnar datorn framöver. Lite osäkert, de bilderna blev inte så bra.

  3. Ingemar Wincent

    Jan, några större likheter mellan kyrkorna i Vännäsby och Sävar föreligger knappast. Den senare byggdes på 1930-talet. Förebilden var i stället en äldre Sävar-kyrka, eller åtminstone en tänkt sådan. Jag är nämligen osäker om kyrkobyggnaden som min förfader ritade överhuvudtaget blev uppförd…

    Finns här månne någon Sävar-historiker som kan bringa klarhet i saken?

  4. Andreas Holmberg

    Visst ligger Vännäs kyrka i Vännäs, Jan! Jag har hört din pappa Tore lite för många gånger ;o). Johanneskyrkan ligger i Nybyn – eller i Vännässtrand som köpingen tydligen tänktes skola heta ett tag. Istället blev Vännäs till Vännäsby, vilket väl också låter OK. Men Vännäset (Vendenäset av Vendan=Vindelälven?) ligger ju vid älvsammanflödet (Västerbottens Gagnef!) och inte nordväst om Tvärån. Detta om detta – bilden var fin och till Vännäs kyrka for vi ibland på julottor under 70-talet (sen blev det Backen eller Tavelsjö för hela slanten).

  5. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Holmberg (2009-12-14 01:43)
    I grund och botten har du förstås rätt, det är ju därför som Vännäs kyrka heter Vännäs kyrka. Tänkte att det blev för avancerat att ta in den dimensionen i bildtexten. *s*
    Vill minnas jag har skrivit lite om namnförvirringen förr. Men nu fick ju läsarna en liten orientering från Hälsingland.
    Önskar dig och familjen en God Jul så här lite i förskott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.