Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Har varit, är eller blir sjuka

De som framställer Alliansens folk som onda som vill trampa på sjuka och utsatta tänker inte så långt. Många av dessa tänker på folkpartister, moderater, centerpartister och kristdemokrater som om alla vore unga, friska Joakim von Anka som ser ner på de svaga och sjuka.

På tal om von Anka, en liten sak som svartmålarna glömmer är att de som står på socialdemokraternas riksdagslistor har en högre snittinkomst än de som står på alla de borgerliga listorna var för sig. Det passar inte så bra in i propagandan om "högern", men det är ett faktum.

Man glömmer också något annat. Också alla vi som tror att samhället och medborgarna gagnas mer av borgerlig politik än av socialistisk är som alla andra. Antingen har vi varit, eller också är eller blir vi sjuka. Alla som inte dör snabbt av olycka eller av blixtsnabb sjukdom. En del som börjat göra de nödvändiga förändringarna i det svenska sjukförsäkringssystemet är själva kroniskt sjuka. Var tredje av dem får rent statistiskt cancer.

Förändringen av sjukförsäkringen görs inte av ondska. Jag tror inte att den gamla rehabiliteringslösa förtidspensioneringspolitiken drevs av ondska heller. Även om den fått fruktansvärda följder för samtid och framtid om den fått fortsätta. Man trodde nog att man var vänlig mot människor när man gjorde som man gjorde. En del ville ha det så också, medan andra gick under i sitt utanförskap. Politiken var inte hållbar för  de "undantagna", inte för samhället heller.

Vi sitter i samma båt vad gäller sjukdomen och också vad gäller finansieringen av vår välfärd. Skillnaden på Alliansens och Socialdemokraternas sjukförsäkringspolitik består mest av lite retorik. Valmöjligheterna är inte så väldigt stora.

Det är däremot svårt att säga något om Ohlys politik. Hans parti har alltid haft så oerhört mycket mer pengar än alla andra.

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Per-Ola Moström

  Jan N försöker måla upp en onskebild – och sen
  ”skjuta” på den…

  Jag tror inte att borgerliga politiker är onda. Jag har haft en släkting som var högerman och stod tom. på högerlistor. Han (och högern) var emot ATP när folkomröstningen var – men fick njuta av den på sin ålders höst.

  Det som skiljer än MÄNNISKOSYNEN.
  Ska vi ha jämlikhet och utjämning.
  Eller ska de friska och rika premieras.

  ”Tricket” att måla upp en ”onskebild” gjorde man också mot Palme. Som en skottavla.

  Jag tror inte den ”tekniken” fungerar idag hellre!

  Vi ska inte klyva Sverige mer!

 2. Isak

  Bäste Herr Nilsson, jag tror inte att du är någon ond männ-
  iska. Och jag har nog inte heller framställt dig som ond.
  Men du försvarar en människosyn som är vanlig inom allian-
  sen. Och det var en belastning för regeringen, när dom la
  direktiven för den nya lagen. Att vi redan nu fick en så
  kraftig reaktion, berodde säkert på att läkarna reagerade
  på den förtvivlan som deras patienter upplevde. Men att
  dra in Joakim von Anka visar bara att du är desperat och
  inte tar saken på allvar. Tycker att moderaterna har några
  att be om ursäkt. Då kan man säga att ni menade väl, men
  det fel.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2009-12-14 23:43)
  Tack för att du inte tror att jag driver politik av ondska. Huvudlinjen i sjukförsäkringslagen är riktig. Den sammanfaller i stort med den (S) utredare velat se, även med deras verkliga politik. Sahlin har inte aviserat någon budgetförändring vad gäller sjukförsäkringen, även om det låter annorlunda. Hennes populism kan slå tillbaka mycket snart.
  DN-artikeln om de cancersjuka stämde inte med verkligheten enligt FK. Praxis har inte ändrats.
  Sen finns det saker i hanteringen som varken ger regering eller FK stilpoäng. Många har skrämts upp i onödan, några kommer i kläm. Det beklagar jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.