Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sista politiska bloggtexten

På väldigt länge, kanske.

Det blir framför allt en länk till en kort och kärnfull sammanfattning av förändringarna i sjukförsäkringen. Vi lever i ofullkomllighetens värld, det visade sig definitivt i förra systemet och även i det här. Det som nu gjorts kommer i alla fall göra att många får rehabilitering och slipper att fastna i permanent utanförskap.

Det ska också hjälpa generationerna som är på väg in att något bättre klara den enorma utmaning vårt samhälle står inför.

2010 går det tre arbetande på var och en som är pensionerad, 2020 går det enligt prognoserna TVÅ arbetande på varje pensionerad. Minns jag rätt byggde det gamla ATP-systemet på at vi var fyra arbetande på varje pensionär. Masspensioneringarna under förra regeringen ledde mot katastrof.

Vi måste göra det möjligt för våra efterkommande att klara av sitt samhälle. Det förutsätter en arbetslinje. Den ska vara human, men absolut en arbetslinje.

Reinfeldts artikel i nyårsaftonens SvD.

Etiketter: , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Jonas E

  Ja du herr Nillson, jag ska faktiskt inte bråka på dig nu.
  Alla förändringarna i sjukförsäkringen är inte av ondo (det är ca 1/3 som jag tycker är bra, 1/3 som rent är kasst, 1/3 som inte gör någon större skillnad), men nu är det den humana biten som är stötestenen.

  Vi får väl se om Alliansen lyckas trolla fram den humana sidan också, för den har lyst med sin frånvaro än så länge.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-01 03:04)
  Jonas! Har eg ej tid att svara, men det här var roligt att läsa som avslutning på vår debatt. Nyanserat!
  Jag vill också ha en human hantering av de sjuka. FK kan inte vara snälla och ”låta udda vara jämt”. Det gäller att justera lagarna så att det blir så vettigt som möjligt mht resurserna. Men det finns alltid en tolkning när tjänstemän prövar människors läge inför lagen. Ibland hamnar vi också i kläm mellan reglerna, det går inte att undvika helt. Vad som är vad i vissa aktuella upprörande fall har jag inte insikt i. Vår värld tycks bli hårdare, jag tror inte det är en höger-vänster-fråga.

 3. Jonas E

  Den viktigaste punkten som jag gillade var att man skulle tillsätta en ”Inspektion för socialförsäkringen”(nr17), skulle vara fint om man kunde stävja FK:s tendenser till att vara en stat i staten. Dom har funnits länge.

  Men man kan knappast säga att jag gillar reformen – det är ju bara 1/3 som jag tycker låter bra.

  Det verkar definitivt bli en hårare värld, men jag hoppas att det är långt kvar till Amerikansk standard – såg Michael Moore dokumentären Sicko..skrämmande, ett tydligt exempel på att privatiseringar är inte alltid av godo, även om många i Alliansen verkar tycka det.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-02 01:24)
  Jag tror också att det är en viktig punkt. Jag har både gamla och nya exempel på att det kan vara som du antyder. I alla fall på sina håll.
  Jag tror som sagt inte att det handlar om höger och vänster. Den hårdaste tillvaron med den största likgiltigheten för människors väl och ve jag sett eller haft nära vittnesbörd om har funnits i socialistiska länder.

 5. Jonas E

  I socialistiska länder!, det skulle vara intressant att se vilka socialistiska länder du menar – hur fattiga är dessa?
  USA är ju en av världens rikaste länder, och I denna dokumentär jämför dom sig med Canada, Frankrike, till sist Cuba!!(av alla ställen), och det är ingen smickrande jämförelse – det är otroligt vilken skillnad det är.

  Hårdnade tillvaro! ja det verkar så, men nu så finns det ju en statisktisk undersökning från Sveriges Komuner och Landsting som säger att 90% av det svenska folket hellre har högre skatter än sämre äldreomsorg, skola, sjukvård.

  Ger mig hopp inför framtiden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.