Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Om en kontakt

Det var länge sedan jag fick kaffe på säng, men i morse kom Sony in till oss i föräldrarnas sovrum där vi sovit. Långsamt har det gått upp för oss vad vår kontakt i Umeå betydde för först Sony och sedan Sanjay.

Sony ville studera och forska kring kolera i Europa. Hon kom till Umeå från Chirala sedan hon kollat var det fanns gratis högskoleutbildning. Valet stod mellan Tyskland och Sverige och här mellan fem universitet. Hon valde Umeå, på gott och ont.

Hon säger att starten och tiden i Umeåområdet betydde mycket för henne. Hon hamnade först i Vännäs och bodde med ett tiotal andra ovanför Restaurang Maria. Hon fick kontakt med Barbro Marklund på bussen till Umeå och hon och hennes man Stig blev lite av reservföräldrar för henne. Hon hamnade på olika vägar i Mariehemskyrkan där Gunilla Staxäng översätter till engelska vid behov.

Efter en tid kom Sanjay till Umeå och de gifte sig i Mariehemskyrkan en decemberdag, långt från familj och invanda traditioner. Det blev senare en "full" indisk bröllopsfest med alla ingredienser.

Tyvärr blev hon som projektstudent hårt utnyttjad på universitetet och kastade i princip bort 2 år av forskning. Det händer att handledare på universiteten utnyttjar de utländska studenterna genom att kringå regelverket så att de inte behöver betala dem för deras arbete, som man ska göra efter sex månader. En professor sa till Sony att de inte skulle kunna göra på samma sätt med de svenska projektstudenterna utan konsekvenser.

Nu arbetar och forskar hon inom koleraområdet på Smittskyddsinstitutet i Stockhom.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Villy Hansen

    Det var en fin historia med en annan baksida;som du skriver, ”Tyvärr blev hon som projektstudent hårt utnyttjad på universitetet och kastade i princip bort 2 år av forskning”. Därmed bringar du kritik i dagen som är nyttigt för Univesitetet om det når dit fram.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Villy Hansen (2010-01-11 08:10)
    Ja, det finns inte så stort intresse för den här gruppen. De är inte så många och inte är de väljare heller. Tror ändå att det kommer att måste hända något med deras situation. Finns en del skattevariabler också. Projektstudenterna ska skatta och det ska betalas arbetsgivaravgifter för dem. För dem som är klara och går på stipendier kan man glömma de små detaljerna. Projektstudenterna anses därför förhållandevis dyra, fast de kan ha löner åt det indiska hållet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.