Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Officiellt besök

Paret Spurgeon driver ett barnhem sedan 80-talet. Han var professor i matematik innan han vid dryga 40 sadlade om och blev predikant. Hon är utbildad blindlärare. Tanken var först att satsa på just blinda, men det finns ett par blindskolor (drivs av kristna organisationer) i distriktet.

Tamil Nadu i södra Indien är ett område där det funnits kristna sedan de första århundradena efter Kristus. Spurgeons hör båda till familjer som varit kristna i ca 8 generationer.

"Urgruppen" kallas Thomaskristna och tros ha sin start via aposteln Thomas som man säger kom hit år 53. Han som först tvilade och sedan trodde och vars utpekade grav finns i området. Klart är i alla fall att de första europeiska missionärerna på medeltiden fick sig en funderare när man stötte på en fungerande och ganska utbredd kyrka där ingen hört talas om påven.

Flickorna ovan är klädda i sina skoluniformer. Ett mycket bra system i ett land där en del skulle kunna byta dyrbar Sari varje dag och andra kanske bara skulle ha trasor. Hade kunnat underlätta tillvaron för vissa i Sverige också, om förutsättningarna funnits.

Man hade just byggt på ett av husen med en våning för att bl.a. få till ett fritidsutrymme för de nu 44 flickorna. Min församling stödde tidigare barnhemmet, men eftersom man får stöd från olika håll började vi hjälpa till där det var fattigare.

Vi fick inviga nybygget, Bengt klippte bandet. Man hade faktiskt fördröjt färdigställandet med tre månader så att vi skulle kunna göra det. Då kände man sig nästan som en "storgubbe".

Byggnadsarbetarna, ett 20-tal män och två kvinnor, var med på invigningen och fick mat efteråt. Vi skulle också dela ut en gratifikation till var och en. Här var det Anders tur. Han som fick känna sig som en storgubbe mest hela tiden.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Kära vänner! Vilken välsignad resa! Jan, ”Begynnelsen är ofta svår, dess bättre blir dock änden. Och även det vi ej förstår Gud till det bästa vänder. Så handlar Herren Jesus Krist, han bästa vinet spar till sist. Gud vare pris och ära.” (Ur 1600-talspsalmen ”Ett bröllop uti Kana stod”). För fler psalmer (med datorkomp) kan ni se psalmboken.blogspot.com, lovaherren.blogspot.com eller varför inte ytterstfors.blogspot.com! Allt gott i österled, Österbacka & c:o! Hälsa makarna Spurgeon och tacka för predikan på Ytterstfors om lydnad och olydnad, om Abraham, Jesus och oss, utifrån 1 Mos och Rom 5.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Holmberg (2010-01-19 13:14)
    Ditt minne är fantastiskt, Andreas. Vi är hemma nu, jag fuskar och lägger ut lite i efterskott. Hann inte hålla jämna steg när man var på plats. Ska hälsa dem via mail och jag ska absolut titta på dina sång- och psalmsidor.

  3. Andreas Holmberg

    Jaha, hur länge har ni varit hemma då? Har tydligen missat några inlägg här och var, men tyckte väl att resan började bli väl lång ;o) Själv funderar jag på att blogga bilder från en cykelsemester i Danmark sommaren 2007, men… Ja, det blir en utmaning för ev. framtida forskning att reda ut när vad hände och var folk verkligen var när de bloggade. F.ö.: mitt minne är inte starkt, men vissa predikningar har däremot varit det. Eller också har vår Herre talat särskilt starkt till just mej just då (minns 1 av Spurgeon, 2 av Öyvind D., 1 av Axel A. och t o m några av märket T och J Nilsson ;o)

  4. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Holmberg (2010-01-19 15:30)
    Jag kom hem till V-by i går kväll. De andra ett knappt dygn tidigare. Berodde på kalabaliken i början. Var tvungen att byta bolag hela vägen.
    Har hoppat lite mellan nutid och återblickar, har inte haft möjlighet att ”presensblogga” hela tiden p.g.a. tätt program, tids- och nätbrist. Kan ha rört till saken.
    Du har inte korrekt självbild du heller, du har ett fantastiskt minne…*s*..

  5. Andreas Holmberg

    OK, minnet är bra men selektivt. Be mej inte komma ihåg vilket bilmärke brorsan har ;o). Hemkomst igår – OK, då är ju resebilderna helfräscha fortfarande. Förståndigt att börja ett valår som detta med nya perspektiv från världens största demokrati – med alla sina brister ett imponerande ”miljardprojekt”. Välkommen hem, som sagt!

  6. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Holmberg (2010-01-19 19:54)
    Tack!
    Tror han har en Chrysler, om du menar C. Senast jag hade någon uppgift om M tror jag det var SAAB. *s*
    Bra formulering; ”Med alla sina brister ett imponerande miljardprojekt”. Det borde egentligen inte gå alls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.