Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kan man ha skolavslutning i en kyrka? Och…

Från mobilen

Kan man ha skolavslutning i en kyrka? Och sjunga "Den blomstertid nu kommer?" Migrationsminister Tobias Billström säger att man självklart ska kunna göra det. Att det är en del av vår kultur. Däremot bör avslutningen utformas med tanke på att barn kommer från hem med mycket olika ståndpunkter i religiöst hänseende.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Frågan är förstås vilka som avses med hänvisningen ”vår”? Kristendomen är knappast längre allmängiltig i Sverige. Kulturen är föränderlig och inget som är hugget i sten…

    För min del är det dock helt ok med skolavslutningar i kyrkor (eller andra religiösa samlingslokaler för den delen), åtminstone så länge de inte har en utformning av gudstjänster eller liknande religiösa ceremonier.

  2. kattis

    vaddå vår vi bor ju i ett kristet land, att våra kära sossar har försökt med att avkristna är en sak men vi är ett kristet land och självklart ska det firas skolavslutning i kyrkan, de som har en annan syn får helt enkelt gilla läget,

  3. Ingemar Wincent

    @kattis:

    På vilket sätt bor vi i ”ett kristet land”? För att alla är kristna? För att alla måste vara kristna? För att majoriteten är kristna? Jag hoppas du har bättre argument än så…

  4. Ann-Louise

    Självklart bor vi i ett kristet land! Kristet har vi varit sen nästan 1000 år. Vad är det för fel på kristendomen? Vad har den gjort dig för ont?

  5. Jan Nilsson

    Som boende i ett av länderna med kors i flaggan måste man väl rimligtvis erkänna att kristendomen haft en avgörande inverkan på framväxten av vårt land.

  6. Ingemar Wincent

    Visst har kristendomen påverkat den ”svenska” kulturen en hel del, men det är knappast ett giltigt skäl för att kalla dagens Sverige för ett kristet land. Sverige är ingen teokrati, staten har skilt sig från statskyrkan, de flesta svenskar är inte bekännande kristna (även om många envisas med att vara kvar i SvK). Utifrån den bakgrunden och det faktum att den gemene svenskens kulturvanor knappast är särskilt kristna (visst, man firar jul etc. – men sällan av religiösa skäl!), så tycker jag det är fel att kalla Sverige för ett kristet land!

  7. Jan Nilsson

    Svar till Ingemar Wincent (2010-02-10 12:06)
    Jag tror många vill att den ska finnas kvar, tills man behöver den. *s*
    Det är troligt att det är mycket större andel kristna i flertalet afrikanska länder, t.ex. Även i Indien är det på många håll fler kristna symboler och ”påminnelser” än här. Officiellt är det kring två procent kristna, medan folk i allmänhet räknar med fem. De kristna är i regel ”aktiva”, då det är förknippat med så många negativa saker att bekänna sig tro på Jesus.
    När vi nu rensar ut kristendomen i Sverige riskerar vi bl.a. (tvärt emot vad många tror) att öka motsättningarna mellan svenskar och vissa invandrargrupper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.