Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Diverse behov

Det gick inte riktigt som vi tänkt den här veckan. Det hade varit skönt med ett par sammanhängande dagar då det faktiskt var ledigt, helt och hållet. Det känns som om det hade behövts. Vi får hoppas det kan bli så lite senare istället.

Det är mycket att stå i och tänka på inom flera områden nu. Vad gäller Vännäs så kommer budgetarbetet att bli mycket tufft. Även om vi moderater inte sitter i majoritet bävar jag över krocken mellan de behov som finns och de pengar som inte finns. Över vilka konsekvenserna ska bli för människor. Konsekvenserna bryr oss, oavsett om Alliansen tar över makten eller inte.

Det lär bli debatt om hur vi hamnade i ett läge där så mycket pengar fattas, vad som kunde ha gjorts för att mildra det hela och vad som nu kan åstadkommas. Inget drömläge ett valår då partier och politiker vill verka generösa, förutseende och handlingskraftiga och stimulera människor att tro på en trygg och god framtid.

Nu gäller det att varken skön- eller svartmåla, utan kavla upp ärmarna och börja arbeta.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Så här skriver du:
    ”Nu gäller det att varken skön- eller svartmåla, utan kavla upp ärmarna och börja arbeta.”

    Om alla politiker anammade detta såväl i kommunens budgetarbete som i politiken i allmänhet inför valet, skulle det lindra en stor del av tämligen utbredda politikerföraktet.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-03-12 19:55)
    De flesta förtroendevalda utför ett hårt och seriöst arbete i vårt komplicerade samhälle där plan-, lag- och förordningsskrivandet aldrig vilar. Där lokalpolitikens beslutsutrymme minskas alltmer.
    Sen blir folk ”utless” om vi politiker förfaller till att bli partitaktiker i allt. Det är turligt nog svårare att vara ett vandrande partiprogram på glättat papper i kommun- än i rikspolitiken.
    2010 kommer att kräva mycket av oss i Vännäs. Det blir svåra ”laga efter läge”-beslut, men förhoppningsvis hållbara och någorlunda rättvisa. Där alla sektorer och nivåer får bära sin del.

  3. Jonas E

    Alliansens utförsäkrar och skattesänkarpolitik har väl inte gjort saken lättare för komunerna heller, när tidigare statliga konstader skjuts över på komunerna.
    Ökningen av utbetalningarna i Försörjningsstöden är väl bara ett exempel, men jag är säker på att det finns fler.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-03-12 23:27)
    Alliansens Sverige tar in mer skatt än alla socialdemokratiskt styrda länder, glöm inte det. Än alla länder förresten, sen Danmark tjyvsänkte igen. Kommunerna har aldrig fått mer pengar än av Alliansen. Att staten vältrar över uppgifter på kommunerna utan att sända med pengar fullt ut och att det känns av mest i mindre kommuner är väl en utbredd uppfattning. Det är inte en ny uppfinning direkt. Den är äldre än tre år. Vännäs fick liksom andra ett gott tillskott under 2009. Tyvärr delade vi ut det på några minuter. Moderaterna reserverade sig. Idag hade vi behövt dem och mycket mer därtill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.