Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Krångel, partier och diktatur

Har försökt sända ett mail till gruppledarna i de moderata inlandsföreningarna, men det har inte gått bra. 

I värsta fall har det gått iväg ett kvarts e-brev, innan mailen sa upp sig och slutade fungera. Vore förstås bättre om inget alls hann gå iväg. Hoppas mailen behagar självläka innan det det blir senkväll. Nästa vecka blir det iaf besök i en av inlandskommunerna där den moderata föreningen uppstår efter en tids vila.

Idag uppstår det olika intresseföreningar och aktionsgrupper här och där. Små partier uppstår också, lokala eller regionala. Något man brukar upptäcka efter ett tag är att det inte är så mycket som kan göras om man saknar den regionala och nationella dimensionen, kontakten med länet och landet. Vissa saker kan gärna vara små, partier kan inte vara hur små som helst om de ska fungera effektivt och långsiktigt.

Det finns olika partier att engagera sig i. Det jag tycker är bäst är, föga förvånande,  Moderaterna. Vill man bli medlem är det en enkel väg att slå ett signal. Ringer man 0939-100 30 00 så blir man medlem i Moderaterna. Första årets medlemsavgift på 100 kronor hamnar på teleräkningen.

Man bör vara med i ett parti. Så länge demokratin fungerar får man faktiskt välja vilket. Vid diktatur eller diktatur light, kollektivanslutning, får man inte det.

Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Ansluten Industriarbetare

  På vilket sätt menar du att kollektivanslutning är en typ av diktatur? Skulle vara intressant att se hur du tänker runt det. Själv tycker jag att det är en självklarhet som skapar rättvisa och justa villkor på arbetsmarknaden, både för den anställde och ur ett konkurens perspektiv.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Ansluten Industriarbetare (2010-03-17 22:53)
  Jag blir förundrad när jag på ett fackkontor möts av en text som kräver regeringsskifte. Eller när jag hör att facket ger bidrag till (S). Hur skulle jag kunna vara medlem i den fackföreningen? Facket ska ta vara på mina intressen i den ”professionella världen”. Politiken vill jag tänka själv om.
  Att ansluta en fackförening till ett visst parti känns helt absurt. Jag tror många unga inte vet att detta alls förekommit. Kollektivanslutning skapar inte rättvisa och har inte på arbetsmarknaden att göra alls. En god vän var grovis på Rönnskär, och moderat. Med vilken rätt anslöts han till (S)?

 3. Ansluten Industriarbetare

  Ett demokratiskt och jämställt samhälle
  och arbetsliv
  allas rätt till arbete
  rättvisa och goda löne- och anställningsvillkor
  trygghet i anställningen med bra arbetsvillkor,
  arbetsinnehåll och arbetsmiljö.
  ”Ur IF/Metalls stadgar”

  Tycker du att detta är något (M) kan stå bakom eller överhuvudtaget vill stå bakom?
  Givetvis ska Facket alliera sig med den organisation där de finner samhörighet och där deras värderingar av samhället tas på allvar. Varför allierar sig Svenskt Näringsliv med (M)? Inte för att de är motparter i alla fall.

 4. Ansluten Industriarbetare

  En länk till stadgarna om de kan hjälpa dig att hitta svar på dina funderingar om hur det kan komma sig att facken inte ser alliansens politik som en vägvinnande och utvecklande politik. Facken förespråkar en politik som bygger på en fördelningspolitik som ser helt annorlunda ut än den sk fördelningspolitik Alliansen förespråkar. Rättvisa genom fördelning där de som kan ska hjälpa de som har behov, inte det omvända.

  http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/docs/Stadgar2008_webb.pdf/$FILE/Stadgar2008_webb.pdf

 5. Jan Nilsson

  Svar till Ansluten Industriarbetare (2010-03-18 12:21)
  Vill du med detta motivera att folk ska tvånsanslutas till ett politiskt parti de själva inte vill ska ha makten? Ett parti vars politik de inte tror på? Kollektivanslutning är en sorts diktatur, ja. De socialdemokrater jag framförallt umgås med skäms för kollektivanslutningen som fanns kvar alldeles för länge. Tycker det är lite skrämmande att den fortfarande kan försvaras av vissa.

  Citatet ut stadgarna låter väl helt ok. Så önskar jag att det ska vara på den arbetsplats där jag själv chefar och på alla andra också.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Ansluten Industriarbetare (2010-03-18 12:27)
  Majoriteten i facken får se saken som de vill, det ska jag inte lägga mig i. Anständighetens gräns passeras definitivt när man anser att alla som vill vara medlemmar i en fackförening ska tvångsanslutas till ett speciellt parti. Lyckligtvis är det inte så längre. Men jag förstår att du vill tillbaka dit. Jag tycker som sagt förfarandet är odemokratiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.