Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Dödshjälp

Det vore mycket att säga om dödshjälp och debatten i frågan. Jag ska bara säga lite.

Idag lyfts dödshjälpen fram som en humanitär sak, ofta driven av svårt sjuka människor eller de som är rädda för att bli det. Skulle det gå så att vi börjar använda vårdens resurser och människor till aktivt avlivande är jag rädd att vi skulle kunna få se en accelererande utveckling.

Flera frågor med initial "humanitär touch" har i vår nära historia tagits över av ekonomer av olika färg. Viss nedmontering av mentalvården och ålderdomshemmen övergick t.ex. i verkligheten snart till ekonomiska frågor. Jag är tyvärr rädd att en legal dödshjälp snart skulle glida samhället ur händerna och utvecklas till något mycket obehagligt ute i marginalerna. Inte minst när vi har den befolkningspyramid vi har.

Politiker brukar inte alltid vilja tala om demografin, för att inte skrämmas. Det är ofta andra som brukar få försöka flagga för nödvändiga åtgärder. Vi måste vända på alla stenar och verkligen satsa på att få fler i arbete. också för att undvika otäckheter i framtiden.

Än kan man säga att jag ser spöken, men för mig är dödshjälpens olika steg och inneboende "möjligheter" en sådan otäckhet.

SvD

 

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2010-04-06 09:22)
    Tror att vi får följa den här frågan mycket noga. Många tänker bara till första steget här, inte till det andra, tredje och fjärde. Jag tror frågan är oöverskådligt stor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.