Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tilltro

I dagens VK står det om höga tillitssiffror för Ågren och Holmlund.

Som vanligt finns anonyma kommentarer på vk.se som tar ut svängarna lite extra. Man kan behöva få vara anonym ibland, men det är eftersträvansvärt att skriva som om namnet var med.

Flera kommentarer drar åt hållet "att ha ganska stor tilltro från hälften är uselt".

Här får man tänka på flera saker. En är hur det ser ut på riksplanet. Den som har tilltro över alla andra är Fredrik Reinfeldt, från mellan 50 och 60 %, Mona Sahlin ligger på mellan 20 och 30 %. I det ljuset är Ågrens och Holmlunds siffror bra. Sifforna hade säkert varit högre utan partitaktik från en andel röstande.

Att Ågren ligger högt och ökar i tilltro är inte svårt att förstå. Han har lång politisk erfarenhet trots relativt unga år och tanke- och debattskärpa parad med samarbetsförmåga. Han har också integritet och ett mycket brett kontaktnät som snabbar på erfarenhetsinhämtningen. Inte minst genom styrelseposten i Sveriges kommuner och landsting, SKL.

I ärlighetens namn kan jag också förstå att Holmlund kommer så pass högt. Det beror knappast bara på gammal tradition och oreflekterad partitrohet. Politik handlar också om politiskt omdöme inför uppkommande frågor och uppseglande problem. Även om Holmlund ibland klampar på som en sorts dinosaurie från en annan tid så besitter karln obestridligen en del politiskt omdöme i sakfrågor. I rikspolitiken är det tyvärr lite mer vilset. 😉

Särskilt glädjande i undersökningen är i alla fall att Ågren är på väg upp!

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

 1. lf

  vad jag menar är att du försöker uppträda som en neutral journalist.Du tillhör det parti som ökar klyftorna i samhället och om du för ett ögonblick skulle se till de förtryckta i samhället så tror jag inte att du skulle applodera Ågren och Ridel.Men likväl som Petrus blev visare med åren så har jag ett visst hopp för dej.

 2. Jan Nilsson

  Svar till lf (2010-04-06 20:57)
  Tackar för din tilltro och ditt hopp om min ringa person. *s*
  Jag är ingen neutral journalist, om såna finns. Men det är väl inte dumt om även enkla politiker reflekterar en smula ibland?
  Jag tillhör Moderaterna som tvärtemot vad du tror vill ha ett sammanhållet samhälle med skattefinansierad välfärd. Vi vill också att det ska vara ett hållbart samhälle där välstånd och välfärd får en chans att fortsätta existera. Jag tror att det är osäkert om ett bitvis helt orealistiskt vänsterblock skulle komma till makten.
  Tror du att det blocket har monopol på att se till de svaga är du fel ute.

 3. lf

  Ja jag ser ju hur ni har hanterat arbetslösa och sjuka.Att ni är ett nytt arbetarparti är ju nästan som att svära i kyrkan.Jag förstår överhuvudtaget inte att du är moderat.Är det ett släktproblem eller?

 4. Jan Nilsson

  Svar till lf (2010-04-07 21:29)
  Pratade just med en gammal god vän och tvättäkta arbetare ur LO-kollektivet. Som vad jag vet alltid varit moderat. Medlem också. Ett problem för många av hans vänner, som inte röstar M, är att de har mer tilltro till Alliansen än Ohlyansen.
  För många undangömda sjuka har Alliansens rehabsatsning varit ett lyft. Glöm inte att LO-förslaget för några år sedan var en tidsgräns i sjukförsäkringen som var hälften så lång som enligt nu gällande regler.
  Sen, oavsett regering, har vi väldiga välfärdsutmaningar framför oss på 10-15 års sikt. Att inbilla sig att det är 70-tal igen är självbedrägeri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.