Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Att låta barn vara barn

Att små flickor för sig själva provar på att vara stora, klär ut sig på olika sätt och spacklar på lite som det blir, det hör väl till.

När butiker, tidningar och andra media gör små vuxna av barn och mer eller mindre sexualiserar dem – då blir det snabbt obehagligt. Den här bilden från morsdagsreklamen i Paris tycker jag kvalar in bland de obehagliga. Överreagerar jag?

Jag tycker barn ska få vara barn så länge de bara får.

Tänkte återkomma med lite andra bilder från Europa om det blir tid. Några med vackra motiv, andra vardagliga eller obehagliga, men på ett annat vis. Eventuellt på resebloggen.

 

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. Sandra Lundberg

  Jag tycker det ser ut som om hon vill likna sin mamma, med smycken, läppstift o.s.v… rätt oförargligt… tycker det är värre där småtjejer gör reklam för vågade kläder som ser ut att vara anpassat för vuxna kvinnor, om ens det…
  Eller 10-åringar som gör reklam för underkläder…trots alla smygpedofiler som finns där ute…

 2. Peggy

  Det är mycket bra att du lyfte fram detta viktiga ämne! Jag håller fullständigt med dig! Det är tragiskt och skamligt att dagens unga flickor lära sig väldigt tidigt p.g.a. media och grupptryck att de inte dugar som Gud skapade dem!

 3. Jan Nilsson

  Svar till Sandra Lundberg (2010-06-08 00:29)
  Jag hade inte reagerat på bilden i ett fotoalbum eller i en vardagssituation hemma hos en familj och jag menar som du att ”testandet” är helt naturligt. Jag kanske överreagerar, men den här bilden kändes för mig mycket obehaglig i offentligheten i Metron i Paris. Som du skriver närmar man sig ofta gränser som inte borde närmas eller överträdas.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Peggy (2010-06-08 05:38)
  Ja, det är också en sida av saken. Jag tror inte att det blivit lättare att vara flicka. Självkänsla och självförtroende är alltför ofta så alltför låga idag.

 5. Helena Nilsson Springare

  Mycket bra skrivet! Man måste som förälder se till att barnen får vara barn även om det i många fall är tufft motstånd även från barnen. En del ungar som fått bli vuxna för tidigt har svårt att klara sig när de väl BLIR vuxna på riktigt!
  För tjejer är det nog värst eftersom de ständigt blir överrösta med all info om hur de ska vara, se ut, klä sig och så vidare!

 6. Jan Nilsson

  Svar till Helena Nilsson Springare (2010-06-08 08:41)
  Behövs verkligen sådana föräldrar! Ibland blir man så glad när man får se tonåringar släppa loss och bete sig som de barn de nyss var. Man blir å andra sidan beklämd när man ser barn som nästan styrs och stressas in i en vuxenroll. Som har en sorts ”vuxenhet” i beteendet i barnaåren.
  Jag tror också att flickorna har det betydligt svårare med all press.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.