Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Knockas unga av hög lön?

Hög och hög, det kan kanske diskuteras i flera fall. En rad arbetsmarknadsforskare hävdar nu i alla fall samma sak som en del ungdomar jag känner menar av egen erfarenhet.

Om en oprövad kraft och en prövad kostar nästan lika i lön så tar arbetsgivaren den prövade. Chefen på statliga Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) heter Anders Forslund. Han hävdar att våra relativt höga ingångslöner hämmar "etableringstakten" för ungdomarna.

Det behöver man kanske inte vara forskare för att förstå, men nu finns det tydligen flera sådana som också påvisar detta. Klicka på länken på första raden och läs.

I samma artikel står att läsa att Arbetsförmedlingens prognoschef säger att statistikens 30 % arbetslösa ungdomar är falsk. Det vet också de som känner till och erkänner den nya och skarpare s definitionen av arbetslöshet. De som studerar och söker ett jobb räknas som heltidsarbetslösa.

Ungdomsarbetslösheten måste ner, den är alldeles för hög oavsett om den är 12, 15 eller 20 %. Att dubbla arbetsgivaravgiften för de unga, som de rödgröna i sin outgrundliga vishet vill, det tror jag är en av de allra sämsta sätten att försöka sänka den.

 

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Monica (2010-06-14 20:10)
  Det finns bara ett sätt att hindra att den införs, men man måste säga att det ljusnat en del på den fronten på sistone.

 2. Isak

  Om nu arbetsgivarna tycker att ungdomarnas löner är för
  höga. Varför anställer han då inte någon av dom drygt
  300.000 tusen äldre, erfarna och yrkesutbildade arbetslösa.
  Det arbetsgivarna väntar på är dels att konjukturen sta-
  biliseras och att dom politiska partierna bjuder över var-
  andra i lättnader av skatter och avgifter innan valet. Att
  Alliansen spelar poker med dom arbetslösa som insats, är
  djupt tragiskt. I stället för riktade och framåtsyftande
  insatser så går nu tusentals arbetslösa i terapiliknande
  arbeten. I första hand för att förbättra arbetslöshets-
  staistiken.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2010-06-14 23:15)
  Har forskarna rätt behöver det inte bero på att lönenivåerna generellt anses för höga. Det ligger en osäkerhet i att vara första arbetsgivare. Vem får man? En som vill resa innan man stadgar sig? Som man lär upp för att sedan se dem lämna företaget om ett halvt år? Man kanske får någon som inte kan passa tider? Hur stor är skillnaden i produktivitet jämfört med den som arbetat fem år och inte har så mycket mer i lön? Det kanske behövs en större ”mån” för detta.
  Vi får vara glada över att vi trots allt klarat arbetsmarknadsläget så som vi gjort. Att vi inte har det som i Spanien t.ex.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.