Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Högerkoppling och handgas

En modig man bestämde att jag skulle köra en av hans traktorer. Sju år äldre än jag. Inte ägaren, utan traktorn. Det var ju bra att jag fått prova lite kvällen innan.

Olof Alfredsson och hans familj ordnar en stor del av den veterantraktordag i Näsland som nu håller på att bli en tradition.

Det var Olof som sa att jag skulle sätta plogen i jorden efter att ha visat upp traktorn. Ägaren rullade bredvid och kom med goda råd. Jag tror det var ungefär här han tipsade om att jag skulle lossa handbromsen.

Det kom en strid ström av traktorer efter mig. Förda av människor med olika bakgrund och sysselsättning. Här rullar en av Volvosäljarna i Umeå som är så klok att han bor i Näsland.

En del rullade inte alls. Som t.ex, Den vänstra traktorn här, en Volvo Hesselman. Levererad som gengastraktor, sedan ombyggd till lågrtrycksdiesel, eller lågkompsdiesel. En dieselmotor med tändstift!

Det skiljer i vikt i sällskapet också. Den blåmålade BM 10an väger knappt 1,5 ton. Den röda klumpen dryga 3. Man undrar hur det gick på vissa jordar när det regnat och traktorn kom styrande på sina järnhjul.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.