Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vännäs framtid

Idag tisdag börjar budgetarbetet i Vännäs om igen. Det gick inte att slutföra i våras.

Tyvärr kan jag inte vara med vid första träffen, men det blir en fullvärdig suppleant som går in från Moderaterna. Gösta Eklund, en man som varit med och tagit ekonomiskt ansvar i flera större svenska företag.

Det gäller att hitta skärningspunkten mellan  ökande behov, vad dagens och morgondagens Vännäsbor kan bära och vad vi behöver ha i ekonomiska marginaler. Det kommer inte att bli lätt. Frestelsen att stoppa huvudet i sanden, att lova, låna, slopa avskrivningar och hoppas på det bästa kommer att vara stor.  Det är mycket som behövs och som man önskar man kunde bifalla. Förvaltningarna har önskat sammanlagt 45 miljoner ytterligare utöver ramarna av Vännäsborna. (Det är förstås också Till Vännäsborna, men ska som sagt även betalas av oss)

I våras kom flera förslag vänsterifrån som Moderaterna och övriga borgerliga partier ser en stor fara i. Förslag som minskar soliditeten och handlingsfriheten på kort och lång sikt. Den allra viktigaste frågan i höstens val i Vännäs blir förmodligen den om att ta ekonomiskt ansvar. Vilka kommer att orka ta det? Ekonomiskt ansvarstagande är sällan en hållning man får jubel och röster för, men sticker vi förtroendevalda huvudet i sanden och låter kostnaderna skena förbi intäkterna blir baksmällan svår.

Så här ska man inte säga i opposition, man ska enligt många inrikta sig på att kräva och lova. Men då skulle det bli svårt att se sig i spegeln. För att inte tala om hur tungt det skulle bli att ta över det politiska ansvaret vid en borgerlig valseger i Vännäs och veta att man inte gjort vad man kunnat för att ge Vännäs en långsiktigt sund ekonomi.

Vi behöver satsa offensivt för att visa vad Vännäs verkligen har att erbjuda så nära Umeå och ge fler viljan att flytta hit. Kärnverksamheterna måste fungera för våra invånare i olika åldrar. Det här måste ske samtidigt som vi håller igen på våra utgifter tills vi ser var vi landar efter finanskrisen. Den ekvationen kommer att kräva sina män och kvinnor.

Jag tror också den kräver ett maktskifte i Vännäs.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

  1. Jonas Björkholm

    Du skriver INGET om vilka konsekvenser budgeten får om man inte antar de ändringar som finns i förslaget från majoriteten. Är det inte ”lämpligt” i valtider att förklara för oss Vännäsbor vad det skulle innebära i skola och äldreomsorg? Det är dags att ni tar ansvar och beskriver det. 6 miljoner mindre i skolan får konsekvenser, 6 miljoner mindre till vård och omsorgsnämnden får konsekveser, förklara det. Ni kallar detta ”en stor fara” och ser att det ”minskar soliditeten. Soliditeten mot solidaritet, klassisk moderatpolitik trots ”nya modrerater”. Ta ansvar- beskriver era besparingar!

  2. Ingegerd

    Jan, du har alldeles rätt i dina tankar om Vännäs kommuns framtid.
    Jag vill passa på att gratulera en av mina favoritbloggare, till din och Agnetas 25-åriga bröllopsdag.
    Grattis, grattis!

  3. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-08-10 07:25)
    Mina känsliga öron hör inte den där riktiga övertygelsen hos dig, i den aktuella frågan. *lyssnar igen*
    Vad mina ögon anbelangar vill jag absolut ha full klarsyn på dem båda 1-19 september. Det är tillräckligt många som går enögda till valurnorna år efter år. 😉

  4. Andreas Jansson

    Jan, jag har ju ingen vidare insyn i hur och vad budgetförhandlingarna strandar i, jag kan ju bara läsa vad som finns tillgängligt.

    En fråga för mig fortfarande är: Vad och hur ska ni göra? Du säger att ni inte går till val på att infria några löften, i princip. Självklart ser jag vad ni vill om än att det är något luddigt. Vad är det ni kan tänkas skära i? Vad ska ni banta? Vad ska ni sälja ut?

    Kom gärna med lite konkreta förslag på hur NI ska få Vännäs på ”fötter” igen.

    Väntar tålimodigt på svar fortfarande.

    Väl mött.

  5. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-10 09:54)
    Tack än en gång, Andreas.
    Vi har tydliga mål för kommande period, återkommer om dessa.
    Jag kom inte ihåg att jag var skyldig dig ett svar sen tidigare. Ska absolut leverera, men frun tycker inte jag ska göra det nu. Vi firar Silverbröllop idag. *s*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.