Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bonus för rektorer?

Läste just en intressant artikel, i alla fall för en f.d. rektor.

Jag visste inte ens att det fanns resultatlöner för rektorer. Det gör det tydligen enligt SvD, både på kommunala och fristående skolor. Det är intressant att Utbildningsminister Jan Björklund vill förbjuda dem, medan f.d. partisekreteraren Lars Stjernkvist (S) i Norrköping vill ha dem kvar.

Jan Björklunds motiv är att rektorsbonusar driver på betygsinflationen. Ett tag bombarderades vi med att den var friskolornas fel. Det avtog sedan några utredningar av Skolverket har visat att inflationen fanns, men det gick inte att se någon skillnad mellan friskolor och kommunala. Här finns en av Skolverkets publikationer om situationen i grundskolan.

Några säger att betygsinflationen kom med kommunaliseringen. Det finns också siffror från Stockholm som pekar på att den är värst i resurssvaga områden, man kanske vill "hjälpa och uppmuntra" genom att hissa betygen. Fel signaler ger svåra konsekvenser framöver, det blir gärna genomklappningar i gymnasiet när man är dåligt förberedd. Många menar att betygsinflationen är med och kamouflerar det fläckvis riktigt bekymmersamma läget i skolan.

Att sätta betygsrelaterade bonus- eller lönekriterier kan inte vara lätt och måste ha sina faror. För både rektorer och lärare.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.