Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Partibidragen

Just nu debatteras partibidraget ganska hårt, av naturliga skäl. Ett är att det är valår.

Jag har tidigare inte satt mig in i det här och det visar sig att det var ett par saker jag hade om bakfoten. En sak jag missat var att det var så relativt låga summor det handlar om.

Moderaterna tog emot cirka två miljoner kronor i gåvor förra året. Av privatpersoner, företag får inte ge bidrag. Givarna var 2 615 stycken. Det är mycket pengar med de flestas mått mätt, men jämför man med LO:s bidrag till (S) blir det märkligt nog småpotatis. Två miljoner räcker till  fyra-fem årsarbetare om de är unga och har halvhyfsade stockholmslöner.

I snitt blir det mer pengar. i fjol gjorde TV4 en granskning som visade att det kommit in sammalagt 80 miljoner till Moderaterna 2000 – 2009, inräknat gåvorekordet 2006. Då fick man in totalt 30 miljoner.

LO ger (S) 77 miljoner i pengastöd i år. Vissa uppgifter säger 90 med vissa egenadministrerade saker. Till det kommer ett avsevärt antal LO-arbetare som jobbar för (S) under varierande tid. Sammanlagt många årsarbetare. Beräkningarna om vad det är värt varierar, men det handlar om några hundra miljoner. En beräkning jag sett, av Carl B Hamilton, säger att det är minst 630 miljoner, inklusive pengabidrag och direktsatsningar.

Om han skulle ha räknat väldigt fel och det skulle vara bara hälften är det ändå mer än 150 gånger mer än M fick i fjol. Om Moderaterna detta valår skulle få en ny rekordsumma på 40 miljoner får (S) ändå åtta gånger mer av LO. Det handlar idag om lika stora partier.

Valhemligheten är viktig, det är sant och M:s bestämda linje. Understundom kan jag ändå fundera på om dessa Relativt små summor är värda att ge Mona & co mer ammunition till misstänkliggörandet. Jag har sänt in en slant till Moderaterna någon gång. Den var inte stor och eventuell namnpublicering hade inte brytt mig.

En lösning vore kanske att LO-medlemmarna slutar med sitt bidrag som ett valår kanske uppgår till halvmijarden eller mer? Då kunde vi kanske sända gåvorna till något mer konkret välgörande ändamål?

 

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

 1. Dennis

  Själv tycker jag att det är förjäkligt att som lo-medlem vara med och bidra till (s) valkampanj men väljer ändå att stå kvar i facket. Funderar faktist på hur man kan avstå detta (s) supportande. Kanske ska man gå ur facket en månad? Hursomhelst, hur kan andra (röd/gröna sympatisörer) vara säker på att man inte ofrivillgt bidrar till ett parti man inte sympatiserar med om ett företag eller förening/organisation man är med i hemlighet bidrar till (m) eller (kd)?

 2. Jan Nilsson

  Svar till Dennis (2010-09-06 17:50)
  Förstår dig. Enligt Demoskops undersökning var en majoritet av LO:s medlemmar i höst negativa till S-stödet som är mycket större än vad som syns. Det borde kunna bli en ändring om man säger ifrån.
  Till M och KD kan bara privatpersoner ge bidrag, inte företag och juridiska personer.

 3. Lennart

  – Det handlar ju om så lite pengar att vi inte behöver tala om det, tycks vara din (och Moderaternas) mening.
  Om det verkligen handlar om så lite pengar, borde moderaterna verkligen våga tala om varifrån pengarna kommer.
  Men Moderaterna vägrar gå med på vad andra partier anser självklart. Det inger inget som helst förtroende, tycker jag… det ger sken av att Moderaterna har något att dölja.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Lennart (2010-09-06 19:32)
  Nu tror jag du missade något, läs gärna inlägget igen. Det är mycket pengar med de flestas mått skrev jag. Det är bara ställt i relation till jättebidraget från LO till (S) det blir litet. Det är därför som jag funderar som jag gör.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Peter Burström (2010-09-08 12:27)
  Sanning med modifikation. Ni har väl en liknande procent vad gäller medias verkliga makthavare, journalister och reportrar. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.